Nadšenec nebo blázen? Mladík odevzdal milionový poklad do muzea

23. květen 2016

Poklady ukryté pod zemí přitahují odjakživa. Kromě archeologů po nich pátrají dobrodruzi a nadšenci. Licenci a právo vyzvednout poklad ze země mají pouze archeologové.

Těch je ale málo. Odborníci z muzea v Roztokách se zaradovali, když jim neznámý mládenec přinesl bronzovou vázu. Z té se vyklubal zcela výjimečný nález, který nemá v posledních sto letech na území Čech obdoby.

O nálezu z nejmenované lokality nedaleko Buštěhradu se v branži mluví v superlativech. Český rozhlas je jediné médium, které se k výjimečnému nálezu dostalo v okamžiku, kdy archeologové po oznámení nálezce začali odkrývat zeminu a zjišťovat, že získali takřka nález století.


"Jde o tři tisíce let starý bronz. Takové významné nálezy se podaří jednou za život. Ani po celé 20. století takový nález v Čechách nebyl. Je to poklad, už tehdy měl vysokou hodnotu. Pilo se z hliněných nádob, bronz si nemohl dovolit jen tak někdo," říká archeolog David Daníček ze Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Jeho nadšení je logické, je to poklad, který nikdo jiný z branže nemá.

Největší specialista na dobu bronzovou je v Česku Zdeněk Jiráň, ředitel Archeologického ústavu. I ten potvrzuje výjimečnost nálezu. "Jde o unikátní soubor nádob, první nález svého druhu v Čechách."

Bronzový poklad z nejmenované lokality v blízkosti Buštěhradu by zřejmě žádný archeolog neviděl, kdyby ho nenašel na poli mladý muž na vycházce. A to je další důvod, proč archeologové chtěli poklad utajit. Čekali, dokud nálezce nedostane nálezné. Nálezce se jmenuje Filip a nálezného se po více než roce dočkal.

Nálezné může být až 10 procent z hodnoty nálezu. Tu stanovil soudní znalec, opět ředitel Archeologického ústavu Zdeněk Jiráň, na skoro jeden milion korun. Proto nálezce nakonec získal od Středočeského kraje 92 tisíc korun.

Bronzový poklad

Všechny nálezy pod zemí starší 50 lety patří státu, respektive krajům. Každý nálezce je povinný poklad odevzdat, což dělají jenom někteří, říká archeolog Filip Krásný z Muzea Mladoboleslavska. "Dnes když někdo něco cenného odevzdá do muzea, je považován majoritní společností spíš za blázna."

Česko kvůli nepoctivým hledačům a zastaralým zákonům přichází o velkou část kulturního bohatství. Ve sněmovně je návrh zákona, který možná situaci změní a vezme hledače s detektory na milost. Zachování vzácných nálezů na území ČR je touhou každého archeologa. Nález z okolí Buštěhradu je pro kulturní bohatství ČR zachráněný.

autoři: lsm , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.