Nespokojenost z Bulharska nevymizela ani po volbách

30. říjen 2014

Bulharsko má po volbách a atmosféra v nejchudší členské zemi Evropské unie se nelepší. Voliči rozdali karty tak, že se většinovou vládu vyjednat nedaří. Vyhlídky na ekonomickou vzpruhu jsou nulové a země řeší veliký bankovní skandál, který vedl ke zmrazení vkladů ve čtvrté největší bulharské bance KTB.

Celková nálada obyvatel Bulharska ohledně výšky příjmů, plateb za elektřinu nebo očekávání od voleb je převážně negativní. Každé z bulharských voleb z poslední doby mají navíc jedno specifické téma: ceny elektřiny.

Účty Bulharům posílá mimo jiné i český ČEZ. I tentokrát se proti němu v Sofii demonstrovalo. Tyto volby mnozí proto označovali jako last chance. Poslední šance. Lídr hnutí Gerb, a možná budoucí premiér Bojko Borisov, ale mluvil jinak.

Jeho klíčovým cílem je především zajištění stability Bulharska. Borisov tvrdí, že se svým hnutím nemůže jít do koalice, která nemá vyhlídky na přesvědčivou podporu. Pokud něco takového nebude možné, prohlašuje, že bude muset jít do nových předčasných voleb.

Od voleb už pár týdnů uplynulo, ale slova o šanci pro stabilitu se stále nenaplňují a atmosféra zůstává ponurá.

Bojko Borisov

„Můj důchod je 330 leva. Tak samozřejmě, že je pro mě potom elektřina drahá! Zvlášť, když teď zdražili, je to ještě větší problém," tvrdí postarší muž na sofijské tržnici.

Podobně mluví i další lidé. Především důchodci. Zvlášť ti, kteří zároveň elektřinou i topí. To pak v zimě dostávají vysoké účty za proud. Co bude tuhle zimu, je zlášť nejisté, protože očekávají problémy s dodávkami zemního plynu.

„Já bydlím v Sofii a mám dálkové topení. Ale ani to není levné," potvrzuje tyto obavy Darinka Malkova.

„Já nejsem ze Sofie a topím dřevem. Jinak bychom to vůbec neutáhli. To víte, penzi mám 220 leva a účet za elektřinu bývá tak 60. Tak je to drahé nebo není?" ptá se paní Jelena Christova.

Jen pro srování, důchod 220 leva činí zhruba 3000 Kč a platba za elektřinu pak přes 800 Kč. Když tak přišlo zdražení o 10 procent, politické strany toho využily a před centrálou ČEZu se sešel protest.

Bulharská nespokojenost

Podle ředitele ČEZu Petra Dokládala ceny elektřiny jsou v Bulharsku téma, které je velmi sociálně citlivé. I když je tu v mezinárodním srovnání proud levný. Politici se tak před volbami snaží kritikou zahraničních distributorů proudu získat hlasy. Navenek ale Bulharsko dává najevo, že jeho investiční prostředí není zrovna přátelské. A tak firmy čekají, jestli tyto volby přinesou změnu.

Dokládal doufá, že ČEZ do budoucna nebude v Bulharsku za nepřítele a že se nelibost proti společnosti brzy utiší. Nakolik se podaří přesvědčit obyčejné obyvatele, utišit tak jejich odpor a jak dopadnou povolební vyjednávání, to jsou klíčové otázky současného vývoje v Bulharsku.

autoři: Martin Ježek , Jan Blažek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.