Neuvěřitelně nelidské podmínky pro ostarbeitery. V Rychnově obnovují Getewent

29. listopad 2017

Bývala tam válečná výroba a také pobočný tábor koncentračního tábora Gross-Rosen. Postupně tu vznikl pracovní tábor, kde pracovali vězni v nelidských podmínkách, v chodbách plných bláta a vody. V Rychnově u Jablonce nad Nisou se snaží obnovit coby historickou památku starou a dnes už zchátralou a téměř zapomenutou fabriku Getewent.

Historici ze Severočeského muzea se snaží chodby znovu zpřístupnit a plánují tam udělat později i muzeum, za pomoci městského úřadu v Rychnově. Na severu Čech nebyl jen pracovní tábor Getewent, ale řada dalších pobočných táborů koncentračního tábora Gross Rosen. V nelidských podmínkách prožili dny, týdny a měsíce nejen muži, ale také stovky žen. Severní Čechy jsou podle historiků místem, kde obzvláště ženy vytrpěly téměř neuvěřitelné věci.


Podzemní chodby jsou památkou na práci těch vězňů. Vězni přímo na ražbě tohoto díla umírali, pracovali v nepředstavitelných, nelidských podmínkách – stáli například po pas ve vodě a z ní vytahovali kameny, které vynášeli ven.Ivan Rous, historik

Getewent. Okolí velké haly s desítky metrů vysokým zděným komínem stále lemují pozůstatky dvojitého plotu s ostnatými dráty – pozůstatky pobočného tábora koncentračního tábora Gross-Rosen. Podzemí je z velké části zasypané a nikdo neví, jak je rozlehlé.

„Některé chodby byly přístupné až do 5padesátých let. Potom došlo k tomu, že některé chodby byly zasypány, protože zaměstnanci továrny si tam podle historických výpovědí pronášeli nějaký materiál,“ vysvětluje starosta Rychnova Tomáš Levinský.

„Podzemní chodby jsou památkou na práci těch vězňů. Vězni přímo na ražbě tohoto díla umírali, pracovali v nepředstavitelných, nelidských podmínkách – stáli například po pas ve vodě a z ní vytahovali kameny, které vynášeli ven,“ doplňuje historik Ivan Rous.

Když přišla válka, česká výroba v Rychnově zkrachovala a nastoupil německý průmysl. Přišla firma Getewent, která se už tehdy zaměřovala na válečnou výrobu. „Nejprve vznikl trestanecký tábor, potom tu byl tábor pro tzv. Ostarbeitery – dělníky z východu, potom i zajatecký tábor a jako poslední na pyramidě nacistické nucené práce vznikl velký koncentrační tábor,“ shrnuje Rous.

Richard u Litoměřic. Největší podzemní továrna u nás.

Než se podaří podzemí prozkoumat a chodby alespoň částečně zprůchodnit, je muzeum historie fabriky a tábora Getewent na městském úřadě na náměstí v Rychnově. Výstava přiblížuje jak podmínky, ve kterých žili vězni, tak vývoj válečného průmyslu.

Dozvíte se tu i jednu zajímavost – a sice že tábor v Rychnově zachránil jednomu vězni život. Vězeň pocházel z Francie, kde působil v odboji. Po zatčení se dostal do Buchenwaldu, ale protože byl radioamatér, přesunuli ho do Rychnova a on tu věznění přežil.

Poslechněte si celý pořad Zaostřeno >>
autoři: sas , jpr
Spustit audio