Neznámé dědictví Hradištka - koncentrační tábor

9. květen 2016

Na území Protektorátu Čechy a Morava existovaly koncentrační tábory, které hlídaly jednotky SS. Na rozdíl od Terezína, kam byli deportováni Židé, se o těch ostatních téměř vůbec neví. Nacisté v nich internovali především odbojáře ze západní Evropy a mnoho zajatců našlo na českém území smrt.

Jediná zachovalá budova

Z koncentračního tábora v Hradištku na Benešovsku se zachovala pouze dřevěná budova marodky. „Je to poslední zachovalá budova, která byla součástí koncentračního tábora. Dnes už nic nestojí, jen v trávě můžeme najít nějaké zbytky,“ popisuje na místě tábora knihovnice Lucie Hašková a dodává, že vězně zde ošetřovali pochybným způsobem.


Koncentrační tábor Hradištko ležel na soutoku Sázavy a Vltavy. Byl pobočkou tábora Flossenbürg a prošlo jím 500 vězňů.

„Přesně na tomhle místě jsem před pár lety stála s bývalým vězněm a ten mi o tom vyprávěl, jak tam byl ošetřen. Říkal, že když měl zánět v uchu, tak mu ho propíchli sirkou, a když měl zánět v noze, tak mu do toho bodli nožem, aby hnis odtekl, takže má dodnes jizvu na lýtku,“ vysvětluje Hašková a pokračuje: „Navíc potom na konci války, když tábor vyklízeli, tak tady zabíjeli smrtícími injekcemi vězně, kteří nebyli schopni dojít do Měchenic na vlak.“

Dříve marodka, dnes chatka

Rodák z Hradištka Zdeněk Ebr a knihovnice Lucie Hašková u pomníčku s označením a kamenem z apleplatzu z Flossenbürgu

Z bývalé marodky, která tady stojí od roku 1942, ale není památník ani muzeum. Slouží jako chatka v zahrádkářské osadě. Majitelem pozemku, na kterém bývalá marodka stojí, je Jiří Hron. „Kupovali jsme to včetně toho objektu po válce. Nespali tady, bylo to vedené jako ošetřovna,“ říká Hron.

Koncentrační tábor připomíná v Hradištku pomníček s označením a kamenem z apelplatzu z Flossenbürgu. V roce 2010, kdy měla obec 700. výročí, přibyla také první informační cedule. Zároveň tu péčí Lucie Haškové o dva roky později vznikla naučná stezka s deseti zastaveními.

autoři: lsm , jpr
Spustit audio