Nové Silicon Valley v pásmu Gazy? Chceme příběh úspěchu, který inspiruje, říká místní vývojář

12. červenec 2017

Z chudého pásma Gazy se může stát Silicon Valley Blízkého východu. S nadsázkou to tvrdí někteří odborníci na počítačové technologie. I když izraelsko-egyptská blokáda omezuje pohyb lidí a zboží, na pohyb informací nemá vliv.

Při velké nezaměstnanosti je tento obor pro mladé Palestince lákavý. Ve dvoumiliónové Gaze vytváří pracovní místa a odvádí mladé generace od extremistických myšlenek.

Muhammad Madhún předvádí na svém telefonu hru Ramadánové výzvy. Hráč musí podle pravidel ramadánu ve správný čas a správném pořadí a množství podat příbuzným vodu, datle, maso, a nakrmit je. S touto herní aplikací zažil Muhammad Madhún letos fenomenální úspěch na saúdskoarabském trhu.

„Za první den jsme měli tisíce stažení. Zájem nás překvapil. Na konci ramadánu jsme bez reklamy dosáhli půl miliónu stažených aplikací.“ Muhammada to utvrdilo v tom, že lidé chtějí hry s místním kulturním kontextem.

Muhammadova firma Baskalet sídlí v počítačovém akcelerátoru Gaza Sky Geeks, kde se rodí start-upy a budoucí mozky IT sektoru. Tihle lidé školy nepotřebují, učí se sami a mají na to inspirativní prostředí. "Já i můj společník jsme opustili univerzitní studia. Zatuchlá univerzitní výuka je pro nás, kteří se učíme on-line, zastaralá," tvrdí Muhammad Madhún. Dneska je v týmu jeho firmy Baskalet sedm programátorů a potřeboval by další. "Za rok jsme vybudovali všechno. Postavili jsme firmu, vytvořili postavy her, a teď mám sice možná nejúspěšnější start-up v Gaze, ale pořád jsme ještě na začátku. Chtěli bychom vytvořit příběh úspěchu, který by zdejší nadané lidi inspiroval."

Pásmo Gazy

V podmínkách blokády se těžko podniká

Muhammad našel velkou díru na trhu. Kulturní kontext pro počítačové hry je důležitý. "Vytváříme herní aplikace pro arabsky mluvící zákazníky. Většina vývojářů pochází z Evropy, Ameriky, nebo Austrálie a na arabský segment trhu se nezaměřují."


Záříjový projekt českého styčného úřadu v Palestině měl mladé lidi ve světě výpočetních technologií v Gaze nasměrovat k obchodnímu myšlení, vysvětluje Michal Zálešák. „Mzdy v Gaze jsou na úrovni 25 – 30 procent, cenová výhoda je nesporná. Mluvili jsme s ministryní, která řeší i otázku nezaměstnanosti. Podle ní ministerstvo vyhlásilo program zaměstnanosti, mohli by pracovat po dobu tří měsíců za tři tisíce šekelů měsíčně, tedy šest a půl tisíce korun. To znamená práce na plný úvazek za 20 tisíc za tři měsíce celkem. A přihlásilo se jim 70 tisíc zájemců!“

Inkubátor s názvem Gaza Sky Geeks založila humanitární organizace Mercy Corps a vede ho energický Saíd Hasan. Organizuje návštěvy počítačových odborníků ze světa. „V podmínkách blokády se v Gaze těžko podniká. Ale tu potřebujete jenom laptop, záložní baterii a připojení k internetu, nic víc. Tihle lidé budou schopní vyvážet svou práci do zahraničí, aniž by jim blokáda Gazy významně překážela. Poté, co je připravíme, pomáháme jim sehnat investory pro jejich projekty," říká Saíd Hasan.

Do pásma Gazy několikrát zavítal Michal Zálešák, šéf České aliance firem v oblasti ICT. „Gaza je uzavřená. Hrozně moc se sami vzdělávají, je tam obrovská vůle uspět. V ostatních zemích mají mnohem víc příležitostí, mnohem víc peněz, ale do Gazy zájemců moc nejezdí.“

Michal Zálešák přivezl do palestinského pásma tým českých vývojářů, kteří s mladými Palestinci konzultovali jejich start-upy. „Mají málo zkušeností. Začínají dělat na projektech, které nemají a nebudou mít ekonomickou soběstačnost, jsou postavené na špatných byznysových základech. Druhá chyba je, že když něco vyvinou, nedokážou to přetavit v dlouhodobě úspěšný projekt.“

autoři: mac , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.