Obchod s orgány v Číně: podle ujgurského lékaře zmizelo na sto tisíc lidí

16. červen 2017

Starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský chce nechat pohřbít těla z prodloužené výstavy Body The Exhibition na pražském Výstavišti. Podle platných českých zákonů jde o lidská těla a pořadatelé údajně nedokážou doložit, že nepatřila vězňům svědomí, třeba z hnutí Falun Gong.

Advokáti tohoto duchovně fyzického cvičení upozorňují, že praktikující jsou v Číně dodnes systematicky zavíráni, mučeni, procházejí podezřelými zdravotními prohlídkami a mohou být i zabíjeni kvůli byznysu s orgány.

Otevřeně o tom hovoří například Annie Yang, která byla v letech 2005 a 2006 vězněná v pekingském ženském táboře nucených prací a dnes žije v Londýně. Zažila kruté mučení a současně pravidelné a podrobné zdravotní testy. „Každé tři měsíce mi vyšetřovali krev, moč, dělali mi rentgen hrudníku. Proč by to jinak dělali? Nepijeme, nekouříme, naše těla jsou zdravá. Chtějí naše orgány.“


Falun Gong (nebo také Falun Dafa) je čínská technika cvičení a kultivace člověka navazující na buddhismus. Zahrnuje morální systém postavený na soucitu, pravdivosti a snášenlivosti. Falun Gong založil Li Chung-č (Li Hongzhi). V roce 1999 odhadla Komunistická strana Číny počet jeho následovníků na 70 miliónů. Prezident Ťiang Ce-min nařídil represi a od té doby je hnutí zakázáno, praktikující jsou pronásledováni, zatýkáni, vězněni a mučeni. Část těch, kterým se podařilo uprchnout do diaspory, kritizuje čínský komunistický režim a volá po nápravě. Čínská vláda zákaz Falun gongu odůvodňuje jeho sektářstvím, protispolečenským zaměřením a sebevraždami, ze kterých viní zakladatele hnutí. Čínská oficiální místa také tvrdí, že Falun gong šíří nepravdivé informace.

Podle ujgurského lékaře Envera Tohtiho takto v Číně zmizelo na sto tisíc lidí. Odebírání orgánů pro transplantace se přitom podle něj netýká jen hnutí Falun Gongu nebo Ujgurů, které komunistická vláda zneužívá pro experimenty už od 60. let. „Může se dít každému, kdo vyznává něco jiného než komunismus a stane se nepřítelem státu… Nicméně Falun Gong přestavuje nejpočetnější skupinu obětí.“

Právě Enver Tohti, který v 90. letech pracoval v Urumči jako chirurg, je důležitým svědkem odebírání orgánů popravovaným vězňům. Exekuce se vždy provádějí kulkou do hlavy. On sám však dostal příkaz vyjmout obě ledviny a játra z člověka, který byl nestandardně střelen do pravé strany hrudníku. Příkaz uposlechl, přestože dotyčnému ještě tlouklo srdce a kůže reagovala na bolest.

Tohti své chování vysvětluje popisem systému, ve kterém byl vychován a který celé jeho generaci vymyl mozky. „Neměli jsme koncept lidských práv. A zároveň nás učili, že naší nejvyšší povinností je pomáhat státu zbavit se jeho nepřátel.“ Podle Tohtiho nešlo odmítnout, leda by vystavil sebe i svou rodinu riziku podobného osudu. Vinu tehdy proto necítil. Událost ho však provází celým životem. „Chodím do mešit, do kostelů a chrámů a prosím o odpuštění. Nevím, zda to byl muslim, křesťan nebo budhista.“

Podle Tohtiho našel čínský režim v hnutí Falun Gong neomezený zdroj orgánů. V roce 1999, kdy byla tato duchovní praxe postavena mimo zákon, se počty vyznavačů odhadovali na 100 milionů.

Enver Tohti s pandou Barbory Bálkové, která upozorňuje na tuto problematiku. Je vyrobená z imitace lidské kůže a jizvy jsou sešité lidskými vlasy

Čínské nemocnice dodnes inzerují transplantace v rekordně krátkých časech, třeba do dvou týdnů. „Jak vědí, že za ty dva týdny někdo zemře a orgán té osoby bude kompatibilní právě s vámi? Nebuďme naivní. Někdo kvůli vám zemře. To je jediné logické vysvětlení.“ Lékař je přesvědčen, že existující důkazy usvědčují Komunistickou stranu Číny dostatečně.

Většinovými příjemci čínských orgánů jsou cizinci, zejména Japonci. Izrael a Tchaj-wan už transplantační turistiku do Říše středu zakázaly. V dalších zemích se situací zaobíraly či zaobírají parlamenty.

Podle novináře Ethana Gutmanna, jehož kniha Jatka (Slaughter) vyšla česky, byly v čínských věznicích v letech 2000 až 2008 nedobrovolně odebrány orgány nejméně 65 tisícům praktikujících Falun Gong. K podobným číslům ve svých vyšetřovacích zprávách Bloody Harvest (2006 a 2016) docházejí i bývalý kanadský politik David Kilgour a právník David Matas.

Čína ilegální odběr orgánů popírá. Pokud jde o transplantační praxi, odběr orgánů z těl popravených vězňů v Číně umožňuje zákon platný od roku 1984, v případě, že se příbuzní o tělo nepřihlásí.

Dne 23. března 2012 vydal Chuang Ťie-fu, náměstek čínského ministra zdravotnictví, prohlášení, ve kterém uvedl, že se země chystá do tří až pěti let ukončit „dárcovství orgánů“ od popravených vězňů. Evropský parlament Čínu v roce 2013 vyzval, aby tak učinila neprodleně.

Vyjádření velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze:

Dovolíme si Vás seznámit s postojem čínské vlády k používání lidských orgánů. Čínská vláda důsledně dodržuje řídící zásady Světové zdravotnické organizace týkající se používání lidských orgánů. V posledních letech čínská vláda dále posílila regulaci používání orgánů. V roce 2007 vydala a implementovala Státní rada ČLR Zákon o transplantacích lidských orgánů, v němž stanovila nezbytné zásady pro dárcovství a transplantace, a to např. že dárcovství orgánů musí být dobrovolné a bezplatné, je zakázán prodej orgánů, občané mají právo darovat či nedarovat své orgány a žádná organizace nebo jednotlivec nesmí nutit, podvodně lákat nebo pobízet druhé k dárcovství orgánů.

Čínská vláda pevně dodržuje mezinárodně uznávané etické zásady týkající se nakládání s orgány a zároveň v souladu s domácími podmínkami podporuje čínské občany, aby po smrti darovali své orgány, provádí spravedlivou distribuci orgánů a sledovatelné řízení, přísně kontroluje transplantace od živých dárců, náležitě zajišťuje ochranu práv dárců i příjemců orgánů a podporuje další vývoj regulace používání orgánů v rámci právního řádu.

Problematika tzv. odebírání orgánů praktikujícím Falun Gong je naprostá fikce a vážně postrádá faktické důkazy. Návrh Evropského parlamentu ve věci Falun Gong, který zmiňujete a který prošel Evropským parlamentem bez ohledu na fakta, byl mluvčím Ministerstva zahraničních věcí ČLR rezolutně popřen. Hnutí Falun Gong je čínskou vládou zakázáno a označeno jako zlá sekta. Falun Gong je původcem lží a problémů. Doufáme, že lidé ze všech společenských vrstev rozpoznají protičínskou podstatu hnutí Falun Gong a nebudou nadále klamáni jeho lžemi.

autor: luv
Spustit audio