Reportáž: „Už je tady cítím," říká krotitel duchů z Brna

2. září 2016

Nadpřirozeno a tajemno lidi odjakživa přitahuje. Zatímco jedni tvrdí, že co není vědecky dokázáno, neexistuje, druzí věří, že ani věda nemůže dát na všechno odpověď. Podobné rozpory vzbuzují i takzvané paranormální jevy a ve světě i u nás přibývá lidí, kteří chtějí jejich existenci dokázat.

Reportérka Tereza Šťastná se společně s týmem lovců duchů vydává do neudržované opuštěné vily, kterou se její majitel Luděk Drlík chystá rekonstruovat na školku a byty. Před samotnou přestavbou však chce místo očistit od duchů bývalých vlastníků, kteří podle něj v domě bloudí. Konkrétně se má jednat o matku a syna. Ženu tu vlastní syn krutě týral. „Už při vystěhovávání jsme já i většina lidí, co tu byli, měli pocit, že nás někdo sleduje. Jako bychom přecházeli zóny...studená vlna, teplá vlna,“ uvádí Drlík, který si za účelem očisty budovy pozval skupinu European Paranormal Real Voices 777.


„Širokoúhlá by to mohla celé zabrat a druhá i s vanou, na schodiště dáme klasiku. Já je tady cítím jak tohleto... Oni čekají, aby, chudáci, mohli odejít pryč,“ konzultuje šéf týmu se svým technikem postup akce. Úplná očista a odvádění duší přichází potom vždy se závěrečným rituálem.

Zakladatel těchto brněnských krotitelů duchů Jaroslav Drábek se paranormálním jevům věnuje již dvacet pět let. V týmu má aktuálně technika Mirka Demka a médium Alexandru Hiermanovou. Ta bez znalosti souvislostí a historie domu popisovala při vstupu do vily pocity na zvracení v jistých zónách jednotlvých podlaží.

Podle Drábkova týmu lovců duchů jde hlavně o pomoc lidem a rodinám, které přítomnost nadpřirozených jevů v obydlích děsí a souží, nikoli o hledání paranormálních senzací. Samotného Drábka navštívil v roce 2005 duch mrtvé babičky, která, jak vypověděl, svým sdělením pomohla zachránit život Drábkova nemocného syna. Tím také začal zájem o řešení paranormálních úkazů.

Ne každý v existenci duchů a entit věří


Duchové umí údajně komunikovat hned několika způsoby. Ozvat se můžou například v šumu, který v naprostém tichu zvládne nahrát každý audio rekordér. Pro živou komunikaci se zase používá přístroj původem z Ameriky, tzv. spirit box, skrze nějž můžou duchové hovořit na frekvencích, kde nevysílá žádné rádio nebo satelit. Jak taková komunikace probíhá, si můžete poslechnout v záznamu pořadu Zaostřeno.

Podle Jaroslava Drábka se se strašením nebo paranormálními jevy můžeme v Čechách setkat poměrně často. Tým EPRV 777 za dobu své existence vyřešil už přes 170 případů. Na konci každého vyšetřování lovci duchů provádí speciální odváděcí rituál, aby dané místo od pozůstalých duší, entit a negativních energií očistili. Kromě toho se ale také snaží shromáždit důkazy a přesvědčit tak skeptiky a nevěřící, že svět duchů a duší existuje. „Vždycky se je snažíme přesvědčit technickými argumenty, čili nejdeme a neříkáme: hele, tady něco cítím. Ale snažíme se to prokázat,“ říká Jaroslav Drábek. Součástí každého vyšetřování jsou tak nejrůznější přístroje, od normálních a infračervených kamer, až po speciální zařízení pro komunikaci s duchy.

„Momentálně není jediný přesvědčivý, nevyvratitelný důkaz o existenci duchů, entit nebo negativních bytostí. Nahrávky nejsou dostatečný důkazní materiál,“ uvádí Claire Klingenberg z Českého klubu skeptiků Sysifos.„Jak vůbec lovci duchů přišli na to, že změna v elektromagnetickém poli nebo změna v teplotě znamená přítomnost ducha? Oni měří duchy úplně něčím jiným. Když nějakou anomálii změří jednou nebo dvakrát, tak to není anomálie, protože to bych těch vzorků museli udělat 100 až 200.“ Všechny jevy se navíc podle Claire Klingenberg dají racionálně vysvětlit. Mnoho lovců duchů se podle skeptičky sice snaží ke své práci přistupovat vědecky, problém je ovšem v tom, že opomíjejí zásady vědecké práce a velkou roli může hrát také sugesce.

Technika ghostmetr K2 3

Zjistěte o krotitelech duchů a jejich metodách více. Celý pořad Zaostřeno si poslechněte ZDE.

autor:
Spustit audio