Šéf pražské Zoo o transportech koní do Mongolska: Jednou to nemusí dopadnout dobře

11. srpen 2016

Pražská Zoo už pošesté transportovala do Mongolska čtyři klisny koně Převalského, který ve volné přírodě vyhynul. V místech jeho předků se i s přispěním České republiky prohání už přes 170 koní. Letos poprvé k nim pražská Zoo přidala další čtyři koně, kteří se ve volné přírodě už narodili a na blízkost člověka nejsou zvyklí.

Do vyprahlé mongolské stepi na okraji pouště Gobi vjíždí tři džípy. Lidé z pražské Zoologické zahrady v doprovodu strážců Přísně chráněné oblasti Gobi B jedou pozorovat koně, kteří se už v Mongolsku zabydleli. V dáli se zvedá velký oblak prachu, který prozrazuje harém klisen hřebce Nomchona. Dalekohledem jej pozoruje náměstek pražské Zoo Jaroslav Šimek, který transporty převaláků do Mongolska pomáhá organizovat od samého počátku.

„Támhle je klisna Zeta, která se narodila v Praze, ale tady dostala od místních mongolské jméno Od, což znamená hvězda. A opravdu hvězdou je, je to tady vůbec nejstarší kůň, a měla tady už dokonce deset hříbat,“ popisuje Šimek, podle kterého si koně Převalského dokázali na drsné podmínky na západě Mongolska rychle zvyknout: „Koně jsou na vysoké teploty v létě připravení díky mnoha set tisícileté evoluci. Jsme v místech, kde koně původně žili. Mohli bychom spíš tvrdit, že je pro ně nepřirozené vidět je v oblastech, kde je stín. Stejně tak jsou adaptovaní na těžké zimy. Mrazy tady sice bývají kruté, ale sněhu obvykle není dost na to, aby se zvířata nemohla prohrabat k potravě.“

Z řady divokých koní, kteří na naší planetě žili po miliony let, zbyl už jen kůň Převalského

Přesto v Mongolsku jednou za čas přicházejí zimy mimořádně tvrdé, které dělají potíže nejen domácím zvířatům, ale i divokým koním. Ta poslední zasáhla Gobi B v roce 2010. „Podmínky se rychle zhoršovaly. V únoru hodně koní uhynulo a další je následovali až do dubna. Ze 136 zvířat nám zbylo 49. Byl to pro nás šok. Báli jsme se, že přijdeme o všechny. Tehdy jsme ale měli štěstí, že jsme potkali Miroslava Bobka. Požádali jsme ho, jestli by nám sem nemohl několik koní poslat na obnovení populace. Okamžitě odpověděl ano,“ popisuje začátek spolupráce s pražskou Zoo ředitel Přísně chráněné oblasti Gobi B Ganbaatar Oyunsaikhan.

Pražská Zoo už do Mongolska ve spolupráci s dalšími evropskými zahradami poslala 23 koní - devatenáct z nich právě do Gobi B, kde se úspěšně množí. Stav koně Převalského se tam mezitím zvedl na více než 170. Podle pana Ganbaatara by ale bylo potřeba, aby se v příštích desítkách let počet koní narostl na více než tisíc. Tak velkou populaci by další mimořádně tuhá zima nemohla tak snadno ohrozit.

Z řady divokých koní, kteří na naší planetě žili po miliony let, zbyl už jen kůň Převalského

„Letos je to náš šestý transport. Ale nervozita je každý rok větší a větší. Nechci se rouhat, ale víme, že může přijít den, kdy to nedopadne podle našich představ,“ říká ředitel pražské Zoologické zahrady Miroslav Bobek. S přepravou koní armádními letadly CASA do Mongolska je spojená obrovská práce. Podle Bobka ale má smysl: „Z řady divokých koní, kteří na naší planetě žili po miliony let, zbyl už jen kůň Převalského a i ten byl ve své domovině vyhuben. V jeho případě ale máme možnost ho tam vrátit, protože se nám ho podařilo udržet v zoologických zahradách. A když tuto možnost máme, myslím, že je naší povinností ji naplnit.“

Už teď pražská Zoo uvažuje o dalších transportech, některý z nich by mohl nově směřovat na čínskou stranu hranic. S Čínou už Zoo ostatně podepsala dohodu.

Z řady divokých koní, kteří na naší planetě žili po miliony let, zbyl už jen kůň Převalského
autor: vid
Spustit audio