Slídilem roku 2015 je i elektronická panenka Barbie

5. duben 2016

Cenu za největšího slídila roku 2015 nedávno získala elektronická panenka Barbie, a také česká policie. V obou případech za uchovávání dat a riziko jejich možného zneužití.

U hračky, která mluví s dítětem, už ze zahraničí znějí varování před hackery. Policie cenu dostala za plošné sledování pohybu aut. Databáze přitom prý detektivům často pomůže dopadnout pachatele i těch nejhorších zločinů.

„Když jsem při udělování anticen Velkého bratra poslouchala zdůvodnění poroty, začala jsem víc přemýšlet právě o důvodech, proč se shromažďují osobní data o lidech, jak se potom využívají, a hlavně kdo a k čemu je může používat. Zejména pokud jde o policii,“ říká autorka pořadu Zaostřeno Evelyna Kulíšková.

Čtěte také

Policie podle Kulíškové věc komentovala jen obecně a Úřad pro ochranu osobních údajů si před zpracováním analýzy na vyjádření netroufl. „Nakonec jsem ale přece jen uspěla a podařilo se mi získat zajímavý rozhovor právě na téma ochrana osobních údajů jednotlivce versus veřejný zájem. Na moje otázky odpovídal bezpečnostní poradce a bývalý náčelník vojenského zpravodajství Andor Šándor,“ uzavírá Evelyna Kulíšková.

Kde tedy začíná a končí právo na soukromí? Dozvíte se v dnešním díle pořadu Zaostřeno, který najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

Vítězové soutěže Big Brother Awards v kategorii Největší úřední slídil
autor: eku
Spustit audio