Šmejdi se zaměřili i na trh se zemědělskou půdou

19. duben 2016

Obchodníci s praktikami takzvaných šmejdů zasáhli i trh se zemědělskou půdu. Opět se zaměřují na seniory. Rozesílají dopisy s poptávkou a čekají, koho nabídka okamžitých peněz zaujme.

Obvykle to jsou lidé ve složitých životních situacích nebo ti, kteří nemají představu o tom, kolik by za svou půdu mohli získat peněz od seriózních makléřů nebo zemědělců. Senioři z Litoměřicka tak přišli o statisíce korun.

Zkušenosti s neustále přicházejícími dopisy od různých obchodníků má dnes už většina majitelů zemědělské půdy v Česku. Stejně jako například Zdeněk Čáp ze Straškova: „Já dostávám týdně dva, tři dopisy, kde mně nabízejí, abych prodal pozemky. Jenomže já jak vidím jiný okres než Litoměřice, tak to roztrhám a vyhodím, protože to jsou všechno zloději a překupníci, který okrádají starší lidi.“


Zemědělská půda je v současnosti velmi žádaná. Její tržní cena se za posledních pět let v porovnání s oficiálními úředními cenami zhruba zdvojnásobila. „Nákup půdy se dnes jeví jako dobrá investice. To je zejména po finanční krizi v roce 2009. Také za to svým způsobem může dotační politika Evropské unie, kdy jsou vypláceny platby na plochu,“ říká Jan Doležal z Úřadu Agrární komory České republiky.

Seriózní podvodníci

Jsou ale lidé, které možnost jednoduše vypadajícího prodeje zaujme, a obchodníkům se ozvou. Někteří z nich pak zpětně zjistí, že narazili na člověka, který je podvedl. S takovými případy se setkává i ředitel zemědělské společnosti Astur Straškov Miroslav Novák: „Problém je v tom, že část vlastníků, kteří prodali pozemky této kategorii lidí, bohužel přichází pozdě, kdy už jsou smlouvy napsané na katastru nemovitostí.“

Miroslav Novák pak poslouchá příběhy o tom, jak obchodníci působili seriózně a velmi příjemně. Ovšem realita je taková, že lidé často prodají svou půdu pod úřední cenou, a vůbec hluboko pod cenou tržní. Zpětně už toho pak moc nezmůžou, protože smlouvy mívají makléři velmi dobře připravené a jsou tak nezvratitelné. Po uzavřených dohodách zůstávají podvedení lidé, kteří se o své situaci bojí hovořit, protože se často stydí.

Agrární komora i ministerstvo zemědělství o problému vědí

Agrární komora vnímá machinace na trhu se zemědělskou půdou jako velký problém, říká Jan Doležal: „ Tato mnohdy podvodem získaná půda je pak obratem nabízena našim členům, zemědělcům, za mnohonásobně vyšší ceny.“ Komora proto radí lidem konzultovat prodej půdy vždy s více lidmi. Zároveň připravuje návrh zákona, který by měl spekulacím zabránit. Stojí na dvou pilířích. Předkupního práva zemědělců, kteří na půdě hospodaří a oznamovací povinnosti.

Marian Jurečka

Ministerstvo zemědělství o problému také ví. Zmíněné dopisy hodnotí jako založené na neúplných a nepravdivých informací a doporučuje lidem, aby půdu neprodávali na základě lživých informací, které obsahují. Těm, kteří se cítí být podvedení, doporučuje obrátit se na policii. Tiskové oddělení zároveň uvedlo, že Ministerstvo zemědělství nepovažuje zvažovaný návrh zákona Agrární komory za šťastný. Ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL k němu už několikrát zaujal negativní stanovisko.

Záznam pořadu Zaostřeno najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio