Svatováclavská koruna. Panovník musel za její půjčení zaplatit

10. prosinec 2020

Je svatováclavská koruna pouze kunsthistorický předmět, na který se z času na čas na Pražském hradě stojí fronty?

Koruna je nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů, ale především jedinečným symbolem české státnosti. Tento artefakt nevyčíslitelné hodnoty nechal někdy v polovině 14. století vyrobit Karel IV. Pro svou korunovaci českým králem.

Za vypůjčení 300 kop grošů

Ke korunovaci došlo 2. září 1347, ale už o rok dřív zajistil koruně ochranu papež Kliment VI., a to svou bulou z roku 1346. Pod nejtěžší hrozbou hněvu Božího a exkomunikace z církve, byla s ní zapovězena nepovolená manipulace, zcizení anebo její zastavení. Koruna se směla používat výhradě při korunovaci. I to přišlo panovníka velmi draho, pražské kapitule platil 300 kop grošů za vypůjčení.

Koruna měla a má být dlouhodobě uložena na Pražském hradě, ale už za dob Karlových synů pobývala i na hradu Karlštejn. Zikmund Lucemburský ji odvezl dokonce až za hranice. V průběhu staletí byla případech ohrožení převážena do Vídně, Českých Budějovic, Plzně, za protektorátu na krátký čas i do Žiliny.

České korunovační klenoty - repliky - detail

Nevyčíslitelná hodnota

Z hlediska odhadu její ceny můžeme s klidným srdcem říct, že je její hodnota nevyčíslitelná. Vyrobena je z 21 až 22 karátového zlata a obsahuje 96 drahých kamenů – těch nejvzácnějších a nejdražších, jaké bylo tehdy možné získat. Taky váží přes dva kilogramy.

Čtěte také

Podle gemoložky a kurátorky sbírky drahých kamenů Národního muzea Petry Burdové není nejmenších pochyb o tom, že se nám opravdu dochoval originál ze 14. století. Taky že všechny jeho součásti jsou původní, tedy z dob Karla IV.

Nedá se ale s přesností určit, kolik existuje kopií. Šperkařská rodina Beldových, která se o korunovační klenoty stará, před nedávnem vyrobila třetí kopii, ale s povolením odboru památkové péče Správy Pražského hradu.

Další kopie je na hradě Karlštejn, dělal ji šperkař Jiří Urban. Ten snad měl kdysi udělal ještě další dvě repliky. Jednu si kdysi nechal vyrobit pražský Obecní dům, další se prý nedávno objevila v jednom pražském obchodním centru. 

Logo

Reprízu pořadu Lucie Vopálenské si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.