Sýr, víno a rychlá auta. Sever Itálie ukrývá Zemi motorů

7. červenec 2017

Emilia-Romagna je oblastí na severu Itálie. Tento region v historii proslul výrobou parmezánu, šumivého vína i superrychlých aut. Přezdívá se mu Terra di Motori, tedy Země motorů.

Nacházejí se tu sídla řady slavných automobilek. Kromě naleštěných výstavních sálů je tu i opuštěná továrna automobilky Bugatti nebo farma, kde se kromě krav starají o jeden z největších automobilových pokladů na světě.

„Jste na farmě, která má 300 hektarů půdy. Obhospodařujeme 500 krav. Tady na mapě vidíte, kde všude se parmezán vyrábí – od Boloni až po Parmu. Každé ráno jich vyrobíme 12 koláčů,“ popisuje Giovanni Panini z farmy Hombre nedaleko Modeny.

Lásku k sýrům zdědil po svém otci. Ale nezůstalo jen u toho. Naproti kravínu stojí hala, v níž se ukrývá unikátní sbírka luxusních sportovních vozů Maserati.

„Když v roce 1993 koupil koncern Fiat automobilku Maserati, tak o muzejní sbírku Maserati neměl moc zájem. Můj otec ji proto odkoupil, aby to dědictví zachoval,“ vysvětluje Giovanni a představuje Berlinetu, Eldorado nebo Quattroporte Royale. Samé slavné automobilové kousky.

Italská epizoda Bugatti

Farma, kterou Giovanni obhospodařuje, není jediný zajímavý příběh, který Terra di Motori nabízí. Zhruba stejně daleko od Modeny, tentokrát však na severozápad, leží malá vesnička zvaná Campogalliano. Před 25 lety tu v dávno zapomenuté továrně Ital Romano Artioli vzkřísil slavnou automobilku Bugatti. Jenže pak továrna zkrachovala. Od té doby spravuje rozsáhlý komplex budov Ezio Pavesi.

„Tohle byl hlavní vchod. Jak tu vidíte ty rostliny, ty jsem nechal narůst já, protože sem lidé chodili a dělali nepořádek. Takhle se sem už nedostanou,“ vysvětluje, když prochází suterénem zchátralé administrativní budovy.

Před 20 lety tu v dávno zapomenuté továrně Ital Romano Artioli vzkřísil slavnou automobilku Bugatti.

Na recepci je dodnes rozházený dobový tisk, na svém místě zůstaly počítače i telefony. „Fabrika měla velké dluhy u bank a u menších věřitelů, kteří chtěli peníze zpátky. Soud jim dal zapravdu a kvůli tomu se muselo propouštět,“ vzpomíná Pavesi na události poloviny 90. let.

Dnes Bugatti vlastní koncern Volkswagen, ale to už je zase jiný příběh. Fabrika v Campogallianu byla splněným snem jednoho muže, který zde vyráběl jedno jediné auto – Bugatti EB110. Své doby nejrychlejší na světě.

Před 20 lety tu v dávno zapomenuté továrně Ital Romano Artioli vzkřísil slavnou automobilku Bugatti.
autoři: sch , msk
Spustit audio