Cyklorádio: Bezpečné míjení s auty

1. červen 2016

Jet na kole po frekventované silnici, tomu se prostě někdy nevyhnete. Jak ale jet, aby vás auta míjela bezpečně?

Předpisy mluví k cyklistům jasně: mají jezdit při pravém okraji vozovky. Z obavy před auty, která je míjejí často těsně a nepřiměřenou rychlostí jezdí mnozí cyklisté hlavně v extravilánu spíš po krajnici. To ale skýtá různá úskalí. Nebezpečnými kanály počínaje a mrtvou kočkou nebo střepy na krajnici konče. Jak tedy dostát předpisům a jet co nejbezpečněji?

Jeďte vpravo a nechávejte si odstup od krajnice jako manévrovací prostor pro případ těsného míjení nebo nenadálých překážek. V případě nenadálé překážky, nebo jen díry ve vozovce, které se chcete vyhnout, potřebujete ruce spíš na brzdách než jako „blinkry“ abyste dali vědět, že chcete měnit směr jízdy. Pokud pojedete přibližně v pravé části jízdního pruhu přibližně metr od okraje vozovky, máte šanci se překážkám vyhnout bez nebezpečného manévrování doleva. Manévrováním doprava můžete naopak zvýšit odstup od projíždějícího auta, což bude pro oba bezpečnější.

Nejen pro cestu za snížené viditelnosti si můžete na kolo pořídit reflexní plácačku. Vyklápí se do levé části vozovky a opticky tak kolo rozšiřuje. Řidiče tak podvědomě vede k tomu, aby cyklistu předjeli s větším bočním odstupem.

Na kolo si můžete pořídit reflexní plácačku, která se vyklápí do levé části vozovky a opticky tak kolo rozšiřuje

S velice bezpečnou formou předjíždění se setkáte často v Německu, zejména v Bavorsku. Řidič jede chvíli pomalu za vámi, abyste ho stačili zaregistrovat a teprve, když si myslí, že o autě za vašimi zády víte, začne předjíždět. Předjížděcí manévr je tak pro oba mnohem bezpečnější. Řidiči to tak dělají i přesto, že jim to neukládají předpisy. Vědí ale, že cyklista auto vzadu často neslyší a bez zpětného zrcátka ho ani nemůže vidět.

Jak jezdí po frekventovaných komunikacích na kole cykloprůvodkyně Radka Žáková si poslechněte v prvním díle Cyklorádia z Plzně.

Jízda při krajnici má svá úskalí. Ve městech jsou to často kanály
Jízda při krajnici má svá úskalí. Ve městech jsou to často kanály

Příště: Jízda a předjíždění na cyklostezce pro pěší a cyklisty: Stezek pro pěší a cyklisty přibylo, provozu na nich také. Jaká na nich platí pravidla pro cyklisty a jaká pro chodce či in-line bruslaře?

autor: Radka Žáková
Spustit audio