Cyklisté vítáni - certifikovaná zařízení pro cyklisty

31. srpen 2016

Víte, jak si vyhledat ubytování, když se chystáte na cestu s kolem? Jak poznáte třeba hotel vstřícný cyklistům? Co od něj můžete očekávat u nás nebo v zahraničí? Čím se liší ten se značkou smějícího se kola od ostatních?

Již více než deset let mají u nás provozovatelé restaurací a ubytovacích zařízení možnost získat certifikát Cyklisté vítáni a s ním i právo používat značku bílého smějícího se kola na zeleném pozadí. Přestože přístup restauratérů i hoteliérů se k cyklistům v posledních letech zlepšil, certifikovaná zařízení Cyklisté vítáni nabízejí přeci jen cyklistům a hlavně jejich bicyklům víc.


Kam se obrátit když něco nefunguje, jak má, nebo jste naopak se službami spokojeni? Certifikáty Cyklisté vítáni vydává po splnění daných podmínek Nadace Partnerství a na ni se můžete obrátit se svými stížnostmi či pochvalami. Případně můžete konkrétnímu zařízení přidat vlastní hodnocení slovy či hvězdičkami přímo na webu www.cyklistevitani.cz , aby ti, co přijedou po vás, věděli, do čeho jdou.

Samozřejmostí českého systému, který vznikl po vzoru německého Bett+Bike, je úschova kola pod zámkem, možnost umýt si ho, vyprat či usušit dres, ale také opravit drobné závady. Jako doplňkovou službu pak mnohé z nich nabízejí cyklistické mapy, odvoz bagáže či svačinu na cestu. Podmínky pro získání certifikátu i zelenobílé logo s rozesmátým kolem převzal i slovenský systém Vitajte cyklisti!

Zatímco v české síti certifikovaných zařízení Cyklisté vítáni je necelá tisícovka míst, slovenský Vitajte cyklisti, který začínal o 4 roky později, jich má nyní kolem 120. Německý systém Bett+Bike (doslova Postel+Kolo) se rozšířil z Německa i do Rakouska, Švýcarska, Belgie, Polska, Lucemburska, Holandska, Dánska a Chorvatska. V Evropě ale můžete narazit na další menší systémy. Hned za hranicemi mezi naší hranicí a Vídní je to rakouský Radfreundliche Betriebe ve Wienviertelu s podobně rozesmátým bílým kolem na zeleném pozadí v logu, ve Francii Accueil Vélo, v Itálii zase Aber gabici. Ve Slovinsku existují dva podobné systémy certifikace: pro pěší a pro cyklisty spravované Slovinskou turistickou organizací.

Příště:
Zámek na kolo: Lehký nebo těžší? Který zloděj překoná nejrychleji a podle čeho vybrat ten správný?

autor: Radka Žáková
Spustit audio