Cyklorádio: Cykloobousměrka

17. srpen 2016

Auta do některých ulic mohou jen jedním směrem, cyklisté oběma. Na co si při tom dát pozor?

Člověk na kole se protáhne téměř všude. Proto také cykloobousměrky, tedy jednosměrky, do kterých je cyklistům povolen vjezd oběma směry, vznikly. Přesto by měl být cyklista při jejich průjezdu obezřetný.

To se netýká zdaleka jen aut projíždějících v protisměru. S těmi asi každý, kdo vjíždí do jednosměrky opačně, musí počítat. Cyklistům hrozí nebezpečí i od parkujících aut. V některých jednosměrkách se totiž při kraji komunikace parkuje.

Občas se stává, že nepozorný řidič při vyjíždění z řady stojících vozidel přehlédne cyklistu, kterého má v mrtvém úhlu zrcátka. Horší je to ale, pokud zastaví a bez kontroly ve zpětném zrcátku otevře cyklistovi dveře přímo do cesty. To může skončit ošklivým kotrmelcem i s kolem a na tvrdém.

V zahraničí, kde cykloobousměrky používají již déle, vyznačují koridor pro jízdu na kole podél parkujících aut dvěma vodorovnými čarami. Ta první vymezuje bílou přerušovanou čarou asi půlmetrový odstup od parkujících aut, ta druhá bílá čára pak odděluje vyhrazený pruh pro cyklisty od toho pro ostatní motorovou dopravu. To je bezpečný koridor, ve kterém bychom se v cykloobousměrce měli držet, i když tam bílé čáry vodorovného značení mít nebudeme.

U nás ale v cykloobousměrce najdete spíš vyznačený cyklopiktokoridor. To je vodorovné značení. Symboly kola střídají symboly šipek, které ukazují cyklistům, kudy mají ulici či křižovatku projet. Motoristy pak toto značení upozorňuje na průjezd cyklistů.

Příště:
Když píchnete: Jak postupovat, abyste defekt správně opravili a on se neopakoval?

autor: Radka Žáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.