I cyklisté potřebují k telefonování za jízdy handsfree

21. prosinec 2016

Pokud jste si pořídili chytrý telefon, asi už jste přemýšleli, kam ho na kole dát, abyste viděli, kdo vám volá, píše, nebo jen kudy jedete, pokud jej používáte na kole jako GPS zařízení. Při jízdě na kole podobně jako při řízení auta platí, že byste neměli držet telefon na uchu.

Kolo ale není auto a tak i handsfree řešení pro telefonování za jízdy je trochu jiné. I cyklista se může vybavit tak, aby mohl přijímat hovory za jízdy na kole a ti na druhé straně hovoru neslyšeli místo jeho slov jen vítr nebo auta kolem.

Mobil na řídítkách je na očích

Mnozí cyklisté používají mobilní telefon také jako GPS navigaci a tak potřebují mít svůj mobilní telefon pěkně na očích. Držáků na telefony, které lze upevnit na řídítka, se vyrábí už hodně, liší se jak provedením, tak systémem upínání. Při výběru byste měli preferovat pouzdra ve voděvzdorném provedení – nikdy nevíte, kdy vás náhle přepadne déšť.

Pokud budete telefon z kola často sundávat, pořiďte si obal na KlickFix, který jednoduše zacvaknete podobně jako třeba přední brašničku. Pokud už podobně jako já nemáte na řídítkách místo, můžete zvolit menší brašničku, která se upevňuje na rámovou trubku před představcem. Někteří výrobci ji opatřují dokonce stínítkem.

Ochrana proti vodě


Víte, že... na poškození telefonu vodou a vlhkem se nevztahuje záruka?

I když budete vozit telefon jen v kapse, měli byste myslet na to, že by vám neměl navlhnout. Pokud vyrážíte na cesty do nejistého počasí, kdy hrozí déšť nebo dokonce bouřka, vyplatí se s sebou vozit aspoň voděvzdorné pouzdro na telefon. Vyrábějí se různá, základem je plastový sáček, jehož jedna strana má „okno“ z fólie, přes kterou můžete ovládat dotykový displej, a otvor sáčku jde hermeticky uzavřít. Tento obal Vám může pomoci, i pokud se hodně potíte a přístroj by vám za jízdy v kapse na zádech navlhnul

Hovor přes reproduktor nebo raději bezdrátové sluchátko?

Pro telefonování za jízdy se tak nabízejí dvě řešení: telefon na řídítkách se zvukem do reproduktoru nebo bezdrátové sluchátko na ucho. První varianta má ale velkou nevýhodu v tom, že za jízdy a zvlášť ve větru, vám volající bude špatně rozumět. Lepší je pořídit si bezdrátové sluchátko do ucha s vhodným ovládáním (třeba na špičce sluchátka), které vám umožní přijmout hovor i pokud máte na rukách rukavice.

Navíc vám bude lépe rozumět. Většina těchto sluchátek totiž už má funkci potlačení šumu, některé sofistikovanější modely mají dokonce mikrofony udělané tak, že je slyšet jen váš hlas, přestože jedete třeba v hlučnějším davu s kamarády. Volající mnohdy ani nepozná, že zrovna svištíte na kole z kopce dolů. Do kopce ale uslyší i vaše funění, pokud zrovna nemáte natrénováno.

Jak vybrat sluchátko na kolo?

Vzhledem k tomu, že při jízdě na kole se skoro každý zpotí, je lepší volit bezdrátové sluchátko, které dobře drží na uchu, a to i při jízdě po nerovném terénu. Sluchátka, která se připevňují na ucho jako skřipec, často tlačí a nevejdou se pod přilbu. Vhodnější jsou bezdrátová sluchátka do tvaru písmene C. Ta nepadají z ucha a navíc ani netlačí. Špuntík s reproduktorem nezacpe celé ucho (spíš visí před ním), takže slyšíte i zvuky kolem sebe. To bývá zvlášť na stezkách pro pěší a cyklisty velice užitečné.

Když přes sluchátko přetáhnete čelenku, čepici nebo třeba přilbu nevypadne vám z ucha ani při jízdě po kořenech. Sluchátka tvaru písmene C mívají také větší kapacitu baterie a netíží na uchu. Jejich ceny začínají na asi čtyř stech korunách, přičemž za dva tisíce už pořídíte opravdu slušné zařízení.

Příště:
Čím umýt kolo. Je WAPka lepší než zahradní hadice? Nebo kbelík s vodou a houbička?

autoři: Stanislav Jurík , Radka Žáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.