Jak se starat o reflexní prvky, aby co nejdéle fungovaly

26. říjen 2016

Reflexní prvky jsou nyní již nezbytností nejen pro cyklisty, ale i pro chodce. Speciální materiály jsou součástí sportovního i běžného civilního oblečení. Pokud se o ně nebudete správně starat, mohou svoji reflexní schopnost brzy ztratit. Příliš časté praní může být v tomto případě na škodu.

Typy reflexních materiálů

Cyklisté používají v podstatě dva typy materiálů: stříbrný nástřik v podobě vsazených proužků do švů či našitých či nastříkaných proužků na oblečení. Na ruce a nohy pak používají reflexní pásky v zářivé žluté, bílé či růžové. Na reflexních páskách je reflexní vrstva krytá vrstvou plastu proti oděru. Tyto materiály se často používají v kombinaci s látkami v reflexních barvách, ze kterých se nyní vyrábějí hlavně vesty a větrovky.

Jak prát oblečení s reflexními prvky

Úzké stříbrné proužky či široké pruhy nebo jen nastříkaná loga či ornamenty odrážejí světlo, jen pokud na nich stříbrný nástřik zůstane. Aby na oblečení či doplňcích jako jsou rukavice či čepice zůstal, měli bychom zabránit jeho oděru. Jakékoli mechanické ošoupání způsobí její oděr, takže po čase ztrácí svoji schopnost odrážet světlo. Prádlo tedy perte v pračce naruby, pokud jej dáváte např. do batohu, složte jej tak, aby reflexní plochy či nástřiky byly uvnitř. Příliš časté praní je v tomto případě spíš na škodu. Jasně žlutá větrovka zastříkaná od bláta ale svou funkci moc dobře plnit nemůže.

Nejen reflexní vesta nebo proužek na nohu

Pasivní bezpečnost je důležitá a tak se začaly vyrábět i jiné doplňky výbavy na kolo v reflexním provedení. Službu vám udělá třeba jasně žlutá cyklistická přilba nebo rukavice s jasně žlutým materiálem na hřbetu ruky. V kombinaci s větrovkou či pláštěnkou na batohu a reflexními pásky na nohách tak budete na silnici již z dálky dobře vidět.

Příště:
Mazání řetězu: Kdo maže, ten jede! To platí i na kole. Kdy namazat řetěz a čím?

autor: Radka Žáková
Spustit audio