Kolo nestačí na zimu jen pověsit na hák ve sklepě

14. prosinec 2016

Končí pro vás cyklistická sezóna s prvním sněhem? Uložte svůj bicykl na zimu tak, abyste na něj mohli na jaře sednout s prvním jarním sluníčkem. Přehoďte řetěz do parkovací polohy a pověste kolo na hák. Ještě před tím byste ale měli několik věcí zkontrolovat, případně dát do pořádku.

Do zimní „postýlky“ umyté

Podobně jako jiné věci byste i kolo měli na zimu do sklepa ukládat čisté. Čím je bláto vyschlejší, tím hůře se z kola pak na jaře dostává. Pokud jste jezdili i po silnicích, které silničáři posypali solí při první předpovědi náledí, má očista kola před zimou i jiný důvod – odstraníte zbytky soli. Ty mohou poškodit kovové části kola. Na těch aluminiových se objeví světle šedivý prášek – důsledek oxidace hliníku. Po umytí, když kolo vyschne, byste měli namazat mechanické části, aby nerezivěly.

Řetěz potřebuje zakonzervovat

Nejprve voda na kolo, potom benzín nebo petrolej na řetěz. I ten totiž potřebuje čas od času vyčistit. Pokud jej nechcete sundávat z kola, pořiďte si jednoduchou pračku na řetěz, kterou ho zbavíte nečistot. Když je nános šmíru větší, měli byste řetěz „vyprat“ opakovaně. Pak ho ještě namažte a zbytek oleje otřete.

Olej klasický či silikonový by měl „zalézt“ do řetězu, ne být na jeho povrchu – tam se na něj jen lepí prach. Pokud mažete řetěz v zimě, je lepší nechat kolo nejprve tak hodinku vytemperovat někde v teple a i olej před mazáním trochu nahřát, třeba na topení – zlepšíte tak jeho viskozitu, aby do řetězu lépe „zalezl“.

Parkovací poloha převodů

Pokud bude kolo déle stát, neměl by se zbytečně napínat řetěz, tak je lepší ho přehodit na nejmenší kolečko, aby se uvolnil a zbytečně se nenapínala i přehazovačka

V zimě jeden zámek nestačí

Pokud kolo ukládáte mimo byt, tedy do sklepa či do garáže, nespoléhejte jen na zámek ve dveřích. Právě v zimě, kdy tma lehce zloděje schová, se kola ze sklepů kradou nejčastěji. Zamkněte tedy rám ještě kvalitním silným zámkem k nějaké pevné kotvě, nejlépe kovové smyčce. Pokud ji ještě ve sklepě nemáte, můžete si ji vyrobit: stačí do zdi popř. do podlahy upevnit pevné kovové oko – třeba takové, na které se zavěšuje houpačka. Když k tomu ještě vytáhnete sedlovku, máte o důvod víc, proč by se zloděj vašemu kolu měl vyhnout. Na kole bez sedla se ujíždí dost špatně!

Servisovat kolo na konci sezóny má své výhody

Do servisu se má vozit kolo umyté. Právě při mytí se často objeví něco, co vyžaduje návštěvu cykloservisu: sjeté pláště, ošoupané brzdové špalíky, viklající se pedály, vytahaný řetěz nebo dokonce opotřebovaná kolečka na pastorku zadního kola. Pokud kolo svěříte mechanikovi v cykloservisu v zimě, budete mít na jaře o starost méně. Protože v cykloservisech v zimě tolik práce nemívají, bude mít mechanik na vaše kolo více času než na jaře, kdy se do servisu s opravami hrnou všichni. Vám ale pak bude stačit jen dopumpovat na správný tlak a můžete vyjet na výlet s prvním jarním sluníčkem.

Příště:
S mobilem na kolo: Kam s mobilem za jízdy a jak na kole bezpečně telefonovat?

autoři: Stanislav Jurík , Radka Žáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.