Pumptrack

5. říjen 2016

Dalo by se říci, že je to vlastně takové hřiště pro kola. Na malém prostoru je na něm ale hodně kopečků a zatáček.

Cyklistu jízda na pumptrecku nutí pracovat s tělem. Rychlost totiž nenabírá jen šlapáním do pedálů, ale také prací těla, tzv. pumpováním. Je to jako na houpačce – na začátku si ji také musíte tělem rozhoupat.

Proč vyzkoušet pumptrack

Jízda na pumptracku se přeci jen od té běžné trochu liší. Malé kopečky a nedlouhé klopenky nutí cyklistu k pozorné jízdě, správnému výběru stopy a dobrému odhadu rychlosti při najíždění do zatáček. Přestože na pumptracku jezdí hlavně teenageři a bikeři, vyzkoušet by si ho měli i starší cyklisté. Právě na něm si mohou natrénovat jízdu v terénu přes terénní vlny či nepříjemnými zatáčkami.

Jaké jsou pumptracky

Nejčastěji se staví pumptracky z hlíny. Existují ale také asfaltové, nebo přenosné, kde se dráha postaví z jednotlivých dílů kdekoli to dostatek prostoru umožní.

Kde jsou pumptracky

Přesto, že jste se s pumptrackem možná ještě nesetkali, vězte, že už jsou i u nás třeba v Tvarožné Lhotě, Ostrožské Nové Vsi, v Lázních Bělohrad, v Kvasicích nebo v Brně Líšni či v Kuřimi. Dokonce i v Praze-Libuši. Na ty asfaltové byste si ale museli zajet do zahraničí. Jeden pěkný mají třeba v Pontresině ve Švýcarskám Engandinu.

autor: Radka Žáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.