Skládací kolo je dvoukolý přítel, který vás neopouští

19. říjen 2016

Všude je s vámi – na cyklostezce, ve vlaku, v tramvaji, v restauraci, ale třeba i v kině. Přitom vás doveze od dveří až ke dveřím. A nemusíte přitom hledat místo na parkování ani se bát zlodějů – skládací kolo je stále s vámi. Při kombinaci jízdy v sedle s tou v prostředcích hromadné dopravy, kdy se z kola stává zavazadlo, si ušetříte čas a zejména pokud potřebujete vyřídit něco v centru města, jste velice operativní. Skládací kola jsou prostě opět „in“.

Chvíli kolo, chvíli kufr

Najít místo na zaparkování bývá v centrech větších měst často problém. Pokud máte takových zastávek na cestě více, vyplatí se vám již přesednout na kolo a přesun mezi plánovanými zastávkami tak zrychlit. A můžete si ho složené přivézt třeba v kufru auta. Kratší úseky popojedete na kole, pro delší můžete kolo složit a popovézt se s ním kousek tramvají, autobusem nebo vlakem. Napřed jste řidič, pak cyklista a v místech, kde na kole nelze jet, chodec s nezvyklým „kufrem“.

Pěkně rychlá malá kola

Ti, kteří si moderní skládací kola ještě nevyzkoušeli, bývají překvapeni, jak rychlé tyto bicykly s malými kolečky jsou. Takový Brompton pořádá dokonce mistrovství světa na skládacích kolech. Průměrná rychlost nejlepších závodníků na rovinaté trati je přes 35 km/h!

V čem musíte mít jasno, než si skládací kolo koupíte

  • Sami si vyzkoušejte složení kola a jeho rozložení. Zvládnete to?
  • Pokud budete kolo skládat častěji, zjistěte, zda vám vyhovuje konkrétní systém skládání a složená velikost.
  • Zajímejte se o to, zda kolo ve složeném stavu musíte nést nebo jej můžete tlačit. Neušpiníte se přitom?
  • Podle terénu, ve kterém chcete jezdit, volte velikost kol a dezén plášťů.
  • Vyzkoušejte jízdu do kopce, zda jsou převody dostačující.
  • Má kolo nějaké odpružení?
  • Zjistěte, zda lze na kolo připevnit doplňky (světla, GPS, brašnu, držáky...), které nebudou překážet při skládání.
  • Zkuste, jak se vám vejde do zavazadlového prostoru auta, pokud ho tam chcete vozit.

Zámek netřeba

O skládací kolo se nemusíte bát, že vám jej někdo ukradne. Když na něm zrovna nejedete, můžete ho vést. A pokud potřebujete do budovy, jen ho složíte a nesete či tlačíte ho po jeho kolech vedle sebe. Pak jen stačí zaparkovat třeba v šatně kina nebo pod stůl v restauraci a zloděj nemá šanci.

Jak vybrat vhodné skládací kolo

Skládací kola teď už vyrábí hodně výrobců. Pokud koupi takového kola zvažujete, měli byste hlavně vědět, kde a na jaké vzdálenosti chcete svoji skládačku používat, jak často ji budete skládat a zda s ní budete aspoň občas jezdit i mimo asfaltové komunikace. Pak si zkuste finalisty svého výběru před samotnou koupí vyzkoušet na vlastní pedály. V některých cykloprodejnách vám kolo půjčí proti záloze, někteří prodejci mají vlastní showroom. Největší možnosti vyzkoušet si kolo zdarma ale bývají na veletrzích. Nebo si skládačku zkuste půjčit od kamaráda. Malý výlet se „skládacími zastávkami“ vám prozradí, která skládačka vám bude nejlépe vyhovovat.

Příště:
Reflexní prvky jsou běžnou součástí oblečení každého cyklisty. Víte, jak se o ně starat, aby neztratily svoji funkci?

autor: Radka Žáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.