SDH Boubín: Od zatopeného sklepa po spadlý strom přes cestu

27. květen 2016
Dobráci roku

Boubín, to je malebná víska na Klatovsku s necelou stovkou obyvatel. Obec se pyšní sborem dobrovolných hasičů, ve které je více než třetina vesnice. U sboru je také devítičlenná výjezdová jednotka, která si poradí s popadanými stromy i zatopenými sklepy. Členové sboru si dokážou najít čas i na sport a zábavu.

Když se řekne Boubín, hodně z vás si určitě vybaví šumavský prales. I na to jsem se při natáčení reportáže o místním sboru dobrovolných hasičů zeptal starosty SDH a velitele výjezdové jednotky Josefa Vítovce.

Podle něj se stává i několikrát do roka, že do vísky přijede auto, třeba s jihomoravskou registrační značkou, a jeho posádka se dožaduje vysvětlení, kde že je ten prales. Po sdělení, že dojeli do stejnojmenné vesničky na Klatovsku u Horažďovic, pak prý často nastávají komické situace. Ale také hádky pasažérů v autě, zejména mezi ženskou a mužskou částí posádky, o tom, kdo je lepší navigátor.

Pojďme se ale podívat na místní sbor dobrovolných hasičů. Ten v Boubíně vznikl ustavující valnou hromadou během druhé světové války. Konkrétně v roce 1943. Tehdy, jak vzpomínají pamětníci, dostal sbor koněspřežnou stříkačku. Ta se bohužel do současnosti nedochovala.

Smysl pro dobrovolnou pomoc všem v nouzi ale přetrval po generace. Dnes má sbor, zařazený jako JPO 5 k dispozici starší, ale funkční terénní auto ARO z roku 1970. Dostanou se s ním všude a o to tady v lesnatém a kopcovitém okolí jde především.

Přislíbené mají novější auto. Chystají se také zrekonstruovat místní budovu požární zbrojnice, která vznikla v 80. letech přestavbou obecní pastoušky v rámci akce „Z“.

Pro obec s devadesáti obyvateli, jako je právě Boubín u Horažďovic, je sbor dobrovolných hasičů vším. Zajišťuje veškeré dění v obci i technickou pomoc. Bývají to třeba zatopené sklepy nebo popadané stromy. K tomu se nedávno několik členů vyškolilo v práci s motorovými pilami. Občas pomáhají i svým profesionálním kolegům.

Když na to přijde, umějí místní dobráci samozřejmě i hasit. Dokazují to i na soutěžích v požárním sportu, na které se jim daří sestavit i tři sedmičlenná družstva. Velké poděkování patří podle místních hasičů směrem k městu Horažďovice, které SDH Boubín pomáhají v činnosti nejen finančně.

Dobrovolné hasiče z Boubína na Klatovsku můžete až do pátku 3. června 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BOUBIN na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio