SDH Chodov: Pyšní jsou na unikátní městský záchranný systém

20. listopad 2015
Dobráci roku

V Chodově na Sokolovsku žije přes čtrnáct a půl tisíce lidí. U sboru dobrovolných hasičů je 84 z nich, včetně několika desítek dětí. SDH Chodov disponuje také výjezdovou jednotkou s povinností vyjet k zásahu do 5minut. Pyšní jsou hlavně na unikátní městský záchranný systém a perfektní spolupráci s městskou policií.

Sbor dobrovolných hasičů v Chodově má už 140 letou historii. Tu dnes připomíná jen stará Pragovka – hýčkaný veterán. Cestu třeba k požáru nebo dopravní nehodě by tahle nablýskaná červená kráska Praga RN už asi nezvládla. Slouží proto hlavně při svatbách a dalších společenských akcích.

Jednotka hasičů, která je tady v Chodově v neustálé pohotovosti, má naštěstí k dispozici téměř zánovní plně vybavené Tatry. Není divu. Výjezdová jednotka SDH Chodov je v rámci integrovaného záchranného systému zařazená v režimu JPO-II.

Povinnost vyjet do 5minut jim pomáhá zvládat také strategická poloha. Sbor sídlí v moderní budově uprostřed města, hned u hlavní silnice. Není tu sám; už několik let mají v Chodově unikátní městský záchranný systém.

Městský záchranný systém Chodov šlape jako hodinky

Společně s hasiči sídlí v budově také Městská policie Chodov. Jsou společně napojeni na stejné radiové frekvence, mají společná cvičení i výjezdy. V minulosti se už mnohokrát tenhle systém osvědčil. Podle místních hasičů vznikl ještě dřív, než byl v české legislativě zakotven Integrovaný záchranný systém. Díky neustálému spojení s městskou policií jsou všude včas.

V Chodově samozřejmě pamatují i na mladou generaci. Z celkem 84 členného sboru je přes třicet dětí. Nejvíc je samozřejmě baví požární útok a další disciplíny. Všichni společně pomáhají s tradičními akcemi od stavění máje, dětský den, přes soutěž v požárním sportu o Pohár starosty města Chodov, branný den, masopust, po populární hasičský ples.

Dobrovolné hasiče z Chodova na Sokolovsku můžete až do pátku 27. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CHODOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio