SDH Dožice: Při hašení velkopěstírny drog jsme se hodně nasmáli

18. prosinec 2015
Dobráci roku

Obec Dožice na jihu Plzeňska je malebnou vískou, dnes součástí Mladého Smolivce. Hasiči v Dožicích mají tradici od roku 1895. Jsou vybaveni stříkačkami, ať už k zásahům nebo na společenské akce. Občas se hasiči z Dožic účastní opravdu kuriózních zásahů. Naposledy se doslova hodně nasmáli při hašení požáru ilegální velkopěstírny drog.

Nedávno si tu užili u opravdu kuriózního požáru. Vzplála ilegální velkopěstírna marihuany. Jak místní hasiči s úsměvem dodnes vzpomínají, při likvidaci požáru jim tehdy kriminalisté radili, ať příliš nedýchají omamný kouř. Prý to ale nešlo, a tak byly podle svých slov hodně vysmátí.

Takových zásahů ale nebývá moc. I když v posledních letech museli zasahovat ještě u dvou velkých požárů. Hořící stoh se podařilo skoro celý zachránit, podobný zásah čekal místní hasiče u záchrany hořící stodoly. V integrovaném záchranném systému je SDH Dožice zařazen jako JPO-5.

Jak hasiči z Dožic hrdě přiznávají, pro profesionální kolegy jsou hlavně doplňovači vody do cisteren. Mezi mnohem častější zásahy SDH Dožice patří boj s vodním živlem. Místní požární nádrž se umí pěkně vylít. Vodu tu čerpají poměrně často.

Chloubou sboru je zrenovovaná a funkční stříkačka z roku 1936 PS16. Na první pohled poctivá prvorepubliková práce zvýrazněná dokonalo a citlivou renovací.
Stříkačka je dodnes funkční. Svoje ostré akce už má ale za sebou a dnes ji místní využívají hlavně při společenských a kulturních akcích. K výjezdům slouží o mnoho let mladší, ale také ne úplně nová požární stříkačka PS 12.

Letos sbor oslavil už 120 let od svého založení v roce 1895. Aktuálně je ve sboru 31 členů, z toho 11 žen. Co je nejdůležitější, plánují obnovit kroužek dětí. O budoucnost sboru v Dožicích tak bude dobře postaráno.

Dobrovolné hasiče z Dožic na jihu Plzeňska můžete až do pátku 25. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) DOZICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio