SDH Ejpovice: Sbor založený před více než 120 lety

13. listopad 2015
Dobráci roku

Dobrovolní hasiči jsou nadšení lidé, kteří s přehledem řeší naše neopatrnosti při zacházení s ohněm, nepozornosti řidičů na silnici nebo pomáhají při povodních.

V Plzeňském kraji najdeme jen dvě obce začínající na písmeno E - Erpužice u Stříbra a Ejpovice. Ty leží 6 km západně od Rokycan a dnes zde žije přes 600 stálých obyvatel.

Původní zemědělské usedlosti s charakteristickými vjezdy v barokním a renesančním stylu svědčí o tom, že v dobách svého vzniku byly Ejpovice zemědělskou vesnicí. Díky nádherné přírodě v okolí Ejpovického jezera a ojedinělým chráněným přírodním památkám je obec hojně vyhledávaným místem. Za rekreací i koupáním sem jezdí lidé z širokého okolí.

Historie sboru dobrovolných hasičů

Když v roce 1883 vyhořela v Ejpovicích stodola Františka Šnebergra a požár uhasili hasiči z nedaleké Dýšiny, obec se rozhodla zakoupit na tehdejší dobu moderní čtyřkolovou ruční stříkačku od firmy Holman z Plzně.

Další velký požár o deset let později, kdy vyhořelo 8 usedlostí, vedl 25. února 1894 k založení sboru dobrovolných hasičů. Jeho stanovy pak byly schváleny c. k. Místodržitelstvím v Praze. Obecní zastupitelstvo vybavilo sbor výstrojí a městský strážník Josef Macner, původně odborník hasičského sboru města Prahy, ejpovický sbor vycvičil, takže se v příštím roce mohl na přehlídce sborů předvést veřejnosti.

Základní činností SDH Ejpovice bylo a je hašení požárů. Pod dohledem mají i nedalekou průmyslovou zónu GEIS. Ejpovičtí hasili už i na Štědrý den. V letošním horkém létě například hasili hořící suchou trávu a požár lesa v Tymákově, v Dobřívě a na Pavlovsku.


Práci zdar, ohni zmar!To je heslo ejpovických hasičů

Zpočátku sbor používal ruční čtyřkolovou stříkačku zakoupenou obcí ještě před založením sboru. Dnes v nové hasičské zbrojnici, přestavěné v roce 2000, stojí cisternová stříkačka LIAZ a od roku 2006 i speciálně upravený automobil FORD Transit.

Současnost v životě ejpovických hasičů

Mezi 50členy nenajdeme žádnou ženu. Jméno Ženíšek se mezi ejpovickými hasiči vyskytuje hned 4 krát. I ejpovičtí hasiči vedle svého hlavního poslání mají i mimořádné zásluhy na organizování kulturního a společenského života v obci a podílejí se na celé řadě prospěšných akcí.

Sbor dobrovolných hasičů v Ejpovicích je jedním ze 14 hasičských sborů III. kategorie na Rokycansku. Je součástí Integrovaného záchranného systému a působí i na katastru obce Klabava.

V roce 2001 se tento sbor spolu se 130 dalšími sbory a celkem 145 hasičskými vozy zúčastnil u Máchova jezera celorepublikového cvičení, při kterém byl čerpáním vody hadicemi na vzdálenost 47,2 km překonán světový rekord v dálkové přepravě vody.

Dobrovolné hasiče z Ejpovic na Rokycansku můžete až do pátku 20. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) EJPOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.