SDH Kyselka: K nejčastějším zásahům patří výlov neukázněných vodáků

11. prosinec 2015
Dobráci roku

Obec Kyselka na Karlovarsku je známá hlavně svojí lázeňskou historií a kauzami kolem záchrany stejnojmenných lázní. Také tady sídlí jeden z největších evropských producentů minerálních vod. Sbor dobrovolných hasičů v Kyselce a hlavně jeho čtrnáctičlennou výjezdovou jednotku ale zaměstnává trochu jiná voda. Nebezpečný jez na řece Ohři.

Jak potvrdili členové sboru, hodně vodáků nedodržuje pravidla, jez se nesmí sjíždět. Často posilněni alkoholem pak přecení svoje síly a vodácké dovednosti a už se volají hasiči. Vzhledem k tomu, že hasičárna v místní části Radošov je od jezu jen několik minut autem, je výjezdová jednotka přímo předurčena k „výlovu“ neukázněných vodáků.

K tomu jim slouží plně vybavený výjezdová vozidla a na přípojném vozíku stále připravený záchranný člun. V rámci integrovaného záchranného systému je místní SDH zařazena jako JPO-3, tedy s povinností vyjet do pěti minut od vyhlášení poplachu.

Sbor také zaměstnává řeka Ohře sama o sobě. Umí se pěkně rozvodnit a potrápit místní obyvatele. Kromě zmiňovaného záchranného raftu patří k vybavení sboru další pomůcky pro práci ve vodě, jako je plovoucí a kalové čerpadlo. Časté jsou také zásahy na spadaných stromech přes silnice, místní hasiči si ale poradí i s ucpaným komínem nebo hnízdem sršáňů.

SDH Kyselka má k dispozici tři výjezdová vozidla. K zásahům vyráží plně vybavená Liaz CAS, technickou podporu zajišťuje Ford transit a v záloze je i stařičká, ale poslušná Škoda 706.

V obci jsou místní „dobráci“ nenahraditelnou a vítanou pomocnou silou, nebo spíš pravou rukou starosty Aleše Labíka. Ten na ně nedá dopustit. SDH v Kyselce zvládne všechno. Od pomoci při úklidu, po organizování tradičních společenských akcí v obci.

Na závěr věta, kterou se charakterizoval sám sbor v přihlášce: „Jako všechny ostatní jednotky jsme zajímaví tím, že v dnešní uspěchané době vůbec jsme a fungujeme.“

Dobrovolné hasiče z Kyselky na Karlovarsku můžete až do pátku 18. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KYSELKA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.