SDH Plánice: Našim čestným členem byl i vynálezce František Křižík

8. leden 2016
Dobráci roku

Sbor dobrovolných hasičů v Plánici na Klatovsku existuje už 141 let. Hasiči tu věrně slouží městu a okolí od roku 1875. Čestným členem sboru byl i místní rodák, pokrokový vynálezce František Křižík. Historii si v Plánici hýčkají i pod střechou hasičské zbrojnice.

Dodnes tu mají ustájenou vůbec první sborovou koněspřežnou stříkačku. Sboru ji věnoval místní velkostatek hned po založení sboru hasičstva v Plánici. Symbolicky dnes stříkačka zdobí síň slávy, která sousedí s garážemi hasičů.

Když je řeč o historii, v síni slávy najdeme kromě důležitých artefaktů sboru, jako je ručně vyšívaný prapor, poháry, historická hasební technika, také jedno zajímavé historické tablo s fotografiemi. Z jedné strany je ohořelé.

Původní hasičské tablo s Františkem Křižíkem hasiči zachránili před požárem

To podstatné na něm se při tehdejším požáru na radnici podařilo uchovat. Tablu s významnými osobnostmi sboru totiž vévodí fotografie místního rodáka, pokrokového vynálezce a průmyslníka Františka Křižíka. Ten byl čestným členem od roku 1938 až do své smrti v roce 1941.

Ze síně slávy se vydáváme do vedlejších garáží. V nich, pěkně chronologicky, parkuje druhý nejstarší stroj sboru – Avie. Následuje cisternová automobilová stříkačka CAS 32 Tatra 815 a trojlístek hasičských aut na jiný než koňský pohon doplňuje nejnovější vozidlo sboru Renault Midlum. Za jeho sklem nechybí plyšový talisman Soptík.

U zásahů pomáhá plyšový Soptík, na soutěžích medvěd Rozdělovač

O náročné zásahy, kdy je třeba mít i trochu štěstí, totiž nebývá nouze. U sboru slouží téměř dvacetičlenná výjezdová jednotka zařazená jako JPO-III, tedy s povinností vyjet do 10ti minut od vyhlášení poplachu. To se místním daří plnit na jedničku.

Další plyšový maskot, medvěd jménem Rozdělovač, zase pomáhá mladým hasičům sboru na soutěžích v požárním sportu. Děti, kterých je u sboru aktuálně 29, se pravidelně účastní jak celostátní soutěže Plamen, tak dalších soutěží jako je Volyňský Fireman nebo vlastní jménem Šumavský hasič města Plánice.

O budoucnost sboru je tady v Plánici dobře postaráno. Děti požární sport baví stejně jako další aktivity. Divadlo a další společenské a kulturní akce.

Dobrovolné hasiče z Plánice na Klatovsku můžete až do pátku 15. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PLANICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio