SDH Sedlec: Úctu k hasičské historii mají hluboko pod kůží

27. listopad 2015
Dobráci roku

V Sedleci na Plzeňsku mají hasiči dlouhou tradici. Letos je to už 125 let od založení sboru. Celou svoji historii mají pečlivě uloženou v originálním hasičském muzeu. Je plné stříkaček, aut a další historické zásahové techniky. U sboru v Sedleci je přes sedmdesát členů a nechybí ani děti. Aktuálně je jich přes dvacet.

Děti nejvíc baví požární sport a hlavně takzvaný požární útok. Sestavit, sešroubovat a zapojit všechny hadice, spojky a savice a další součásti, není snadné. Navíc jde o čas, který se při soutěžích počítá. Děti to ale opravdu baví. A nehledě na věk má každý člen nebo členka svůj hrdý úkol v družstvu.

Sbor dobrovolných hasičů Sedlec je v rámci integrovaného záchranného systému zařazený jako JPO-V, takže k velkým zásahům nevyjíždí. Dokáže ale například pomoci s místní orientací svým profesionálním kolegům. I přesto bývá místních hasičů často zapotřebí, když obyvatelům Sedlece doslova teče do bot.

Obcí totiž protéká Tymákovský potok, který se umí pěkně rozvodnit. K tomu je SDH Sedlec vybaven potřebnou technikou včetně čerpadel. To ale není jediné, s čím místní hasiči v obci pomáhají. Samozřejmostí je spolupráce a pomoc při tradičních akcích. Masopust, stavění máje, Mikuláš, vánoční strom v obci a další a další činnosti, u kterých hasiči nesmí chybět.

Na co jsou místní opravdu a právem pyšní, je hodně originální muzeum hasičské techniky všeho druhu a stáří. Vzniklo už před čtvrt stoletím, v roce 1990, dobrovolnou přestavbou a záchranou zdevastované budovy bývalého statku.

V muzeum nechybí historická výzbroj a výstroj, ruční, koněspřežné a motorové stříkačky, hasičské automobily, modely hasičských aut, samaritánské vybavení, kroniky a fotodokumentace. Celých 125 let existence sboru hasičů v Sedleci tady mají pečlivě zmapovaných.

Velkou chloubou sboru je ručně vyšívaný prapor, na kterém je vyobrazená stříkačka pořízená v roce 1931 před kapličkou z roku 1904. Obojí tu dodnes v Sedleci najdete. Stříkačku v muzeu kapličku hned vedle muzea a hasičárny, kde trůní Avie sboru. V Sedleci se prostě historie hasičů potkává s přítomností na každém kroku. Můžete se sami přesvědčit.

Dobrovolné hasiče ze Sedlece na Plzeňsku můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) SEDLEC na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio