SDH Teplá: Zábava, sport i drsné zásahy

22. leden 2016
Dobráci roku

Místní výjezdová jednotka je zařazená jako JPO II a o časté zásahy u mimořádných událostí nemá nouzi. I přesto si tu spolu s dalšími členy sboru najdou čas na zábavu, sport i muziku. Mají tu originální hudební těleso jménem Hasičanka a velkou chloubou sboru je zrekonstruovaná a funkční koněspřežná stříkačka.

Nedílnou součástí sboru je zásahová jednotka. Od roku 2003 je celkem 21 členná jednotka těch nejzdatnějších členů zařazená v rámci plošného pokrytí republiky do kategorie JPO II. Každý rok vyjíždí k desítkám zásahů od kalamit po bohužel stále častější dopravní nehody. Členové výjezdové jednotky se pravidelně školí a cvičí a udržují si tak neustálou akceschopnost a ostražitost.

Krom toho jsou místní hasiči zařazení v rámci takzvaného odřadu do systému odstraňování následků povodní v republice. Například za aktivní pomoc při ničivých povodních v roce 2002 získali poděkování hejtmana Karlovarského kraje.

O tom, jak zdůrazňují místní hasiči, dobrovolnost není. Je to o srdíčku a upřímné vůli pomoct. A to tady v Teplé skutečně mají! Nejen pro záchranné akce, kde jde doslova o lidské životy, jsou společně s profesionálními kolegy z Toužimi a Mariánských Lázní, prostě nenahraditelní. K tomu jim slouží dva plně vybavené stroje: CAS 20 MAN a CAS TATRA 815.

Váží si i své historie. Letos slaví 146. rok od založení sboru. A k tomu u příležitosti loňských kulatin vlastní snahou, desítkami hodin i tisíc korun zrekonstruovali koněspřežnou stříkačku z roku 1911. Stroj je navíc plně funkční. Sehrál také hlavní roli při oslavách založení sboru v loňském roku a dodnes je právem chloubou.

Kráska z roku 1911

Ve sboru se také aktivně věnují požárnímu sportu, vedou tu k němu i téměř třicet dětí, vyrážejí na soutěže v okolí i ty celostátně organizované a pořádají i vlastní hasičské soutěže. Samozřejmě sbor je také vítanou pomocí pro město, od akcí pro nejmenší po humanitární akce.

Blízkost sousedního Německa Sbor dobrovolných hasičů v Teplé přímo předurčuje ke spolupráci s německými kolegy. Partnerským sborem tepelských hasičů je sbor ve městě Konnersreuth. Od roku 1996 se také setkávají s hasiči z města Weichering.


Věnují se tu i hudbě. Sborem prošly desítky členů kapely jménem Hasičanka. Být hasičem v Teplé na Chebsku, to je hlavně zábava, akce, sport, ale nikdy ne nuda.

Dobrovolné hasiče z Teplé na Chebsku můžete až do pátku 29. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TEPLA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.