SDH Tlumačov: Od soutěží po zábavu, jsou pro každou legraci

3. červen 2016
Dobráci roku

Tlumačov, to je stará chodská ves ležící přibližně 5 kilometrů od Domažlic. Žije tu celkem 430 obyvatel. Sbor má aktuálně 145 členů, takže každý třetí je u hasičů.Ve sboru je dvaadvacet žen, jedenatřicet dětí a dvaadevadesát mužů. Díky tomu se daří v požárním sportu soutěžit hned v několika disciplínách a družstvech mužů, žen a veteránů.

Tradice sboru dobrovolných hasičů v Tlumačově se píše už od roku 1890. Pár let před tím se vedení obce rozhodlo zakoupit koněspřežnou stříkačku. Bylas to nutnost z nemilého poučení. Část obce zachvátil požár a nikdo tu neuměl efektivně hasit. Oheň zničil hodně chalup. Bylo nutné kromě nákupu stříkačky vyškolit její obsluhu.

Podle pamětníků se právě v roce 1890 podařilo ustavit sbor, ve které sloužilo 25 mladých mužů z obce. Sbor dobrovolných hasičů Tlumačov byl na světě. Od té doby uplynulo 126 let. A jaká je současnost sboru? Soutěže, sport, zábava, pomoc v obci. Nejdůležitější je, že má sbor zajištěnou budoucnost v podobě kroužku mladých hasičů s více než třicítkou dětí.

Mladé hasiče nejvíc baví soutěže v požárním sportu v rámci celorepublikové hry Plamen, ale také regionální soutěž Chodská liga nebo třeba výstup na domažlickou věž. V soutěžích sklízí nejen děti jeden úspěch za druhým. Dokladem toho je police plná pohárů.

Pošťácká Avie se pílí sboru změnila k nepoznání

Hasičská zbrojnice SDH Tlumačov má růžovou fasádu. V kombinaci s červenobílým klasickým vybavením sboru od červených bund po červenobílou Avii zdejší růžová hasičská zbrojnice lahodí oku.

Dnes byste nepoznali, že ještě před pár lety Avie sboru vozila poštu. Sbor si ji po zakoupení obcí sám vlastními silami a prostředky zrenovoval a opatřil lakem, doplnil maják a další potřebné vybavení. Avie slouží sboru stejně věrně, jako členové sboru svojí obci.

Dokladem toho je velkolepé dílo v podobě vybudovaného přírodního amfiteátru zvaného AMFI. A tam to každoročně, i a hlavně díky hasičům, opravdu žije. Pořádají se tu rockové zábavy, akce pro děti a letos už 9. ročník populárního Tlumačovského dechovkového festivalu.

Hasiči na závěr skromně přiznávají, že hodně věcí by nebylo možné zrealizovat, nebýt vynikající spolupráce a podpory jak ze strany obce Tlumačov, tak Plzeňského kraje. A za to posílají veliký dík.

Dobrovolné hasiče z Tlumačova na Domažlicku můžete až do pátku 10. června 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TLUMACOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio