Korálky díků Zdeňka Bláhy

12. září 2014

Ve svých pořadech Zdeněk Bláha, autor oblíbených Špalíčků lidových písní, často vypráví o lidech, kteří se mu vtiskli do paměti. Obvykle to bývají korálky díků dobrým lidem, poděkování obyčejným lidem za neobyčejné věci.

Mezi takové lidi patří i Otakar Němec (*1935), rodák z Klatov, který jako desetiletý po válce s rodiči přesídlil do Mariánských Lázní. Tam dlouhá léta pracoval coby elektroprojektant. Jako citlivý a všímavý člověk se do povědomí Zdeňka Bláhy zapsal jako člověk konající následováníhodné skutky.

Příběh kapličky od Vlkovic

Na křižovatce mezi Vlkovicemi a Pístovem v odbočce na Martinov stávala kdysi kaplička, kterou nenechavci zdevastovali a téměř zlikvidovali. Otakaru Němcovi se při pohledu na zchátralou kapličku v hlavě okamžitě zrodil nápad na její záchranu. Vzhledem k nedostatku financí vymyslel levnější alternativu – v roce 2002 z ní vytvořil Boží muka. Ve středu původního základu kapličky vztyčil betonový sloup a na něm korunu s obrázkem svatého Martina na koni. Nová Boží muka byla zakrytá měděnou stříškou, kterou ovšem brzy někdo opět ukradl. Otakar Němec se postaral i o další opravu na své náklady – jen měděnou stříšku tentokrát raději nahradil pozinkovaným plechem…

Čtyřmetrový kříž jako památník

Místo, které zdobí nová Boží muka, však Otakara Němce zaujalo už v minulosti. V dubnu pětačtyřicátého roku právě tudy procházel pochod smrti do koncentračního tábora Flossenbürku. Při nečekaném útoku hloubkových spojeneckých letců se vězni se rozprchli. Strážní oddíl esesáků je pochytal a 51 z nich bylo zavražděno. Otakar Němec na památku této události postavil čtyřmetrový dřevěný kříž a na něm vypálil 51 křížků, které symbolizují zavražděné vězně. Kříž zdobí i trnová koruna s datem této vražedné události.

Záznam Špalíčku lidových písní Zdeňka Bláhy věnovaný Otakaru Němcovi z Mariánských Lázní si poslechněte pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Zdeněk Bláha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.