Antonín Konrády oslavil životní jubileum v plzeňském rozhlasu

23. květen 2016

„Nejstarší chodský dudák“, jak si sám přezdívá, zpěvák a vypravěč Antonín Konrády z Domažlic oslavil životní jubileum – 85 let. Muzikantská oslava s celou Konrádyho dudáckou muzikou proběhla ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň a gratulantů byla celá řada. Máme pro vás fotogalerii a audio i videozáznam z celé akce!

Antonín Konrády se narodil 26. dubna 1931 v Domažlicích. Pochází z muzikantské rodiny známé po několik generací především výrobou dud. V roce 1955 založil společně se Zdeňkem Bláhou vyhlášenou Konrádyho dudáckou muziku, ve které působí dodnes. Ovládá i hru na bicí nástroje včetně lidových „vozembouchu“ a „fanfrnochu“, které dokonce sám vyrábí. Jeho jméno dobře znají rozhlasoví posluchači z mnoha úspěšných nahrávek chodských lidových písní, je také oblíbeným a vyhledávaným vypravěčem chodských „poudaček“.

Poslechněte si záznam celého pořadu věnovaného 85. narozeninám Antonín Konrádyho, který jsme odvysílali ve 3 dílech Špalíčku lidových písní!

První díl záznamu muzikantské oslavy životního jubilea dudáka a zpěváka Antonína Konrádyho z Domažlic Záznam oslavy životního jubilea Antonína Konrádyho (1. díl)
Druhý díl záznamu muzikantské oslavy životního jubilea dudáka a zpěváka Antonína Konrádyho z Domažlic Záznam oslavy životního jubilea Antonína Konrádyho (2. díl)
Třetí díl záznamu muzikantské oslavy životního jubilea dudáka a zpěváka Antonína Konrádyho z Domažlic Záznam oslavy životního jubilea Antonína Konrádyho (3. díl)

Konrádyho dudácká muzika vystoupila ve složení: Roman Kaas (Es klarinet), Vlastimil Konrády (B klarinet), Antonín Konrády (dudy a zpěv), Václav Švík (dudy a zpěv), Jaroslav Lucák (housle), Zdeněk Bláha (kontrabas), Ivana Červená a Lenka Turníková (zpěv). Jako hosté a gratulanti se navíc představili i znamenití chodští zpěváci Antonín Kuželka z Postřekova, Marie Freiová a Jana Hojdová z Klenčí pod Čerchovem, nechyběli ani baviči folklorního souboru Úsměv z Horní Břízy Jaroslav Pokorný a Vlastimil Bursa. Milým překvapením byla přítomnost vnoučat Antonína Konrádyho, která společně s jubilantem zahrála na dudy několik dudáckých melodií.

Kompletní videozáznam celého pořadu věnovaného 85. narozeninám Antonína Konrádyho

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.