Borkovická blata

26. červen 2015

Jak vznikla jihočeská Blata? Ve třetihorách před milióny let, kdy na tomto území bylo ohromné jezero. Zůstaly po něm dnešní močály a rašeliniště. Borkovická blata nesou název od blatské vesnice Borkovice, jejichž jméno je pravděpodobně odvozeno od typického „borku“, rašelinové cihly pro otop.

Na blatech se rašelina těžila ručně od poloviny 19. století. Před započetím těžení bylo nutné plochu odvodnit. S tím se začínalo po zakončení jarních prací a každoročně se zúčastnilo až 3 tisíce mužů a žen! Vyrýpané borky se pomocí ostrého želízka ve tvaru písmene L ručně vyhazovaly a na trakaři se odvážely na výkladiště, kde v řádcích oschly.

Poté se stavěly do kapliček a následně do dutých kopek, ve kterých zůstaly až do podzimu. V zimě se borami topilo, bylo to dostupné a levné topení spojené ale se spoustou lidské práce, spíš by se hodilo říci lidské dřiny. Ale takový byl celkový život na blatech… Těžba rašeliny nenávratně poškodila zdejší přírodu. Oblast jihočeských blat byla i dlouho nepříznivá pro trvalé osídlení.

Čtěte také

O životě na blatech vypráví také blaťácké písničky. Mnoho jich zapsal šěvětínský rodák, sběratel a písmák Václav Čtvrtník.

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný jihočeským Blatům a blaťáckým písničkám!

Spustit audio