Chodské písničky zpívala už v Japonsku, Americe i ve Vatikánu. Doma je ale Martina Pincová v Mrákově – a neměnila by!

17. leden 2018

Na Martinu Pincovou (rozenou Johánkovou) z Mrákova se na Chodsku doptáte snadno. Coby výborná zpěvačka - interpretka chodských lidových písní je známá snad všem milovníkům chodské dudácké muziky. Pravidelně vystupuje na Chodských slavnostech, na Mrákovské hyjtě, ale také na mnoha dalších místech i pěkně daleko za hranicemi Chodska. Zajímáte se o chodské kroje nebo chodské výšivky? I tady vám Martina Pincová dokáže zasvěceně poradit.

Martina Pincová začínala v dětském folklorním souboru Mráček v Mrákově už v první třídě základní školy, později se stala členkou Chodského souboru Mrákov a také Domažlické dudácké muziky. Vztah k chodským lidovým písničkám získala ale už ve své rodině – doma u Johánků se prý vždy hodně zpívalo. Oba rodiče byli navíc členy mrákovského souboru, a tak chodskou muziku Martina Pincová slýchávala od malička.

S Domažlickou dudáckou muzikou ve světě

Martina Pincová se věnovala také hře na housle. Dnes s úsměvem říká, že když je potřeba, přiznávku zahraje, ale jinak je hlavně zpěvačkou. S Domažlickou dudáckou muzikou už procestovala kus světa – radost s chodskými písničkami rozdávali třeba v Japonsku, dvakrát v Americe, Estonsku, Lotyšsku, Litvě nebo Polsku. Na konci loňského roku vystupovala Domažlická dudácká muzika i ve Vatikánu.

Vyšívaná krása chodských krojů

S Chodským souborem Mrákov i s Domažlickou dudáckou muzikou natočila Martina Pincová také několik CD s chodskými lidovými písničkami (vánoční koledy nevyjímaje), vídat ji můžete ale také coby zpěvačku dechové hudby Vrchovanka z Mrákova. Stejně tak ráda usedne k šití nebo vyšívání chodských krojů. A jde jí to krásně! I tady patrně zapůsobila rodinná tradice – už její babička prý šila a vyšívala kroje, prababička čepila nevěsty a šila chodské čepičky pro miminka. Také maminka Marie Johánková, která je uměleckou vedoucí dětského souboru Mráček, dodnes vyšívá.

Letos v lednu oslavila Martina Pincová krásně kulaté čtyřicáté narozeniny. I to byla příležitost k malému zamyšlení. Co ji na chodském folkloru tak přitahuje? „Asi to, že tady žiju. Chodské geny. Nedokážu si představit, že bych žila někde jinde a folklor nedělala,“ dodává k tomu Martina Pincová. Do dalších let jí přejeme hodně radosti s dudáckou muzikou i s její velkou rodinou, která se už brzy rozroste o dalšího člena.

Spustit audio