Chodský zpěvák Albert Švec zpíval do posledních dnů…

21. říjen 2014

Oblíbený zpěvák, organizátor a zakladatel Mužského pěveckého sboru Haltravan z Klenčí pod Čerchovem - to byl Albert Švec. Patřil k výrazným osobnostem chodského folkloru a v čele Haltravanu stál až do konce svého života. Tento rok si připomínáme 80. výročí od jeho narození.

Albert Švec se narodil 25. října roku 1934 v Prostějově. Na Chodsko (přesněji řečeno do Klenčí pod Čechovem) se dostal díky zaměstnání, které našel po absolvování Keramické školy v Karlových Varech právě v klenečské keramičce, v bývalé Chodovii. Tady měl na starosti výrobu širokého sortimentu krásně malované chodské keramiky.

Fotografie z Chodského bálu. Na fotografii Albert Švec

V dětství se učil hrát na housle, dlouho u nich ale nevydržel. Vydržela mu ale láska k hudbě – především k té lidové, ke které se svojí manželkou (zpěvačkou Mankou Váchalovou) vychoval i své děti. Albert Švec se stal duší nejen folklorního ale i kulturního dění v Klenčí pod Čerchovem.

Neúnavný klenečský organizátor

Spolu s Oldřichem Heindlem založil a až do své smrti vedl mužský pěvecký sbor Haltravan, který v letošním roce oslavil 30. výročí. Navázal nespočet uměleckých přátelství a kulturní spolupráce s muzikanty z Bavorska i z Belgie. Byl také hlavním organizátorem klenečských národopisných slavností Výhledy.

Rovný chodský charakter komunisti nezlomili

Pro svoji solidnost a spolehlivost byl Alber Švec velice oblíbený, i když jeho upřímnost a pojmenovávání věcí pravými jmény mu v době komunismu přinesly nemalé problémy. Ty svého času vyvrcholily v zákaz veřejně vystupovat… I takovou nepřízeň ale Albert Švec statečně nesl a bez sehnutí páteře přečkal.

Pro plzeňské studio Českého rozhlasu Albert Švec společně s Oldřichem Heindlem nazpíval několik desítek lidových písní, které se dodnes těší velké posluchačské oblibě. Zemřel 12. prosince roku 2002 ve věku 68 let.

Poslechněte si Špalíček lidových písní Josefa Kuneše věnovaný 80. výročí od narození zpěváka Alberta Švece!

Spustit audio