Chorea Bohemica: půlstoletí legendárního souboru

14. červen 2017

Před 50 lety, v roce 1967, vznikl v Praze soubor Chorea Bohemica, který zásadním způsobem ovlivnil způsob jevištního a koncertního provádění českého folkloru.

Soubor nazvaný původně Skupina českého folkloru založili hudební skladatel Jaroslav Krček společně s choreografkou Alenou Skálovou. Základem nového seskupení byli tanečníci a muzikanti se zkušeností ze souboru Josefa Vycpálka (zpěvák Jiří Ica Pospíšil, téměř celá muzika, několik tanečníků a někteří další spolupracovníci). Výrazným členem byl i zpěvák a tanečník Václav Krůta, původně člen mělnického souboru Jarošovci.

Alena Skálová

Svatí a chudí

Už od počátku se Chorea Bohemica svou tvorbou odlišovala, zejména volbou námětů a celkovým pojetím a zpracováním folklorních a historických materiálů. Charakteristické byly tematicky sevřené celky, které měly jevištní, divadelní ráz. Neobvyklé byly i náměty, např. lidové legendy, folklor městské chudiny a řemeslníků či písně potulných žáků.

Chorea rusticana

Hlavní repertoár tvořily choreografie Aleny Skálové a hudební tvorba bratrů Jaroslava a Josefa Krčkových a Pavla Jurkoviče. K nejznámějším pořadům patří České legendy a zpěvy vánoční (1970), Bláznův den (1971), Chorea et danza civilis a Chorea et danza rusticana (1974), Úsměvy pana Lady (1978), Jarní pastorále, Pražské vigilie (1980), Hry o Saličce (1985), Loď bláznů (1983), Album písní lidu pražského, Vandrovali hudci či Zpěvy noci svatojánské (1988).

Žáci středověkých malířů

Významnou roli při realizacích jednotlivých choreografií hrála výtvarná spolupráce, často inspirovaná středověkými i pozdějšími umělci (Brueghel, Dürer). Kostýmy a výpravou podpořily tvorbu souboru Chorea Bohemica akademická malířka Olga Fejková, po ní Jarmila Hejdová, Helena Pěkná a Jitka Trčková. Režijně s Choreou spolupracovali Václav Bárta, Josef Henke či Jaroslava Odvárková. Další choreografie pak pro soubor vytvořili Martin Pacek (Hra o Faustovi) a Daniela Stavělová (České pašije). Na hudební části se podíleli např. Milan Puklický a Jiří Fišer.

Vánoční návraty

Nej­známějšími se staly pravidelně uváděné komponované pořady Vánoční koncerty a Chorea Bohemica vítá jaro. Soubor ukončil svoji činnost v roce 1992, příležitostně se někteří jeho členové vrací právě při oblíbených vánočních koncertech. Společná tvorba Aleny Skálové a Jaroslava Krčka je naštěstí alespoň zčásti zachycena v pořadech Československé a České televize a zejména na gramofonových a rozhlasových nahrávkách.

Zdroj:

Od folkloru k folklorismu. Slovník folklorního hnutí v Čechách. Strážnice 2000; Jaroslav Krček: Odkud a kam. Praha 2011; Český hudební slovník osob a institucí
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.