Dudy a dudáci - dudácké putování Čeňka Zíbrta

24. únor 2016

Dudy a dudáci je název tradičního setkání muzikantů, badatelů i obdivovatelů lidové hudby z řad široké veřejnosti, které se každoročně koná v rokycanském Muzeu dr. Bohuslava Horáka. Letos proběhne už 15. ročník.

Akce sestává z popularizační přednášky a z komorního koncertu dudáků a dudáckých muzik. Letos pozvání přijali historici Zdeněk Duda z Prácheňského muzea v Písku a Petr Šťovíček z Husitského muzea v Táboře s atraktivním tématem dudáckého „turné“ Čeňka Zíbrta v době vzniku Československé republiky.

Hosty následného koncertu budou v Rokycanech dudáci Zdeněk Bláha, Václav Švík, Jaromír Konrády, domácí lidové muziky Rokytí a Rokytka a jako host lidová muzika souboru Jiskra z Plzně. Dudy a dudáci se rozezní v Rokycanech v sobotu 27. února v 16 hodin.

První dudácké turné

Čeněk Zíbrt, kterému bude věnovaná přednáška v rámci 15. ročníku akce Dudy a dudáci, byl jednou z nejvýraznějších tváří české kultury přelomu 19. a 20. století. Na pražské univerzitě rozvíjel nový obor kulturní historie, v knihovně Muzea království Českého zpřístupňoval staré tisky, stu­doval a snažil se zachytit a uchovat mizející lidovou kulturu. Dodnes platí Zíbrt za největšího českého národopisce.

Titulní list Zíbrtovy publikace Hrály dudy

Zvlášť proslulým se stalo Zíbrtovo dudácké turné po zemích českých na konci světové války a v prvních letech Československé republiky. Jak uvádějí autoři doslovu zíbrtovské monografie Zdeněk Duda a Jan Kouba, téměř nadlidská horlivost, s níž přistupoval k historické vědě, byla typická i pro jeho obrozenecké úsilí. Bě­hem necelých čtyř let absolvoval na 300 veřejných vystoupení s dudáckou tématikou. Přednášková pouť po českých zemích se mu na několik let stala dominantou jeho života.

Formánek a Michalíček

Inspirací pro vlastní turné byl Čeňku Zíbrtovi pražský koncert z 19. úno­ra 1916, jehož hlavním protagonis­tou byl ředitel strakonické měšťanské školy, hudební skladatel a propagátor dudácké tradice Josef Formánek (1844–1924). Nadšení, se kterým bylo Formánkovo vystoupení přijato pražským publikem, přivedlo Zíbrta k úvaze sestavit další ukázky staré lidové hudby v době, kdy již na venkově dudy většinou dávno vymizely.

Dalším podnětem bylo setkání s mladým hudebníkem, učitelem Karlem Michalíčkem (1893–1937), který Zíbrta na konci února 1917 navštívil a překvapil ho nejen znalostí české lidové hudby, ale především svou hrou na dudy. Nástroj, na který hrál, získal od domažlického dudáka Honzy Kobese, který hrával v České chalupě na pražské Jubilejní výstavě roku 1891. První Zíbrtova a Michalíčkova dudácká beseda se s velkým úspěchem uskutečnila v malé dvoraně Žofínského paláce v Praze 1. dubna 1917.

Paprštajn, Zíbrt a Michalíček v době svých dudáckých besed

Věda i poezie

Součástí každého ze Zíbrtových pořadů byla přednáška o historickém vývoji dud, jejich stavbě, etymologii názvů a technice hry. Následovaly ukázky písní v podání dudáka, učitele Karla Michalíčka, kterého doprovázel houdek (houslista) Vratislav Paprštajn (*1895), v civilu úředník. Program doplňovala poezie a soudobá hudba s dudáckou tematikou, někdy i ukázky národních tanců.


Hrály dudy
V roce 1917 byla Zíbrtova přednáška vydaná tiskem pod názvem Hrály dudy... Dějiny starodávné selské muziky české. V drob­ném svazku byla připomenutá první dudácká beseda i úspěch, s nímž se setkala. V zá­věru pak byly přetištěné básně s dudáckou tematikou, které se rovněž recitovály bě­hem dudáckých večerů. Zíbrt se zde vyznává, co ho přivedlo k uspořádání dudácké besedy. U svého obecenstva i u čtenářů hodlal probudit zájem o ušlechti­lou, ovšem už zapomenutou a místy i opovrhovanou, ale přesto tklivě dojemnou hudbu dudáckou a jejím prostřednictvím otevřít svět českého lidového podání a kultury. Slovy Svatopluka Čecha, jež Zíbrtovu dudáckou besedu uzavírala: „Nechť přilnutím k těm květům rodné půdy sil nových svěžest nabereme v údy!“

Začátky v Plzni

Ohlas publika byl ve zjitřené době konce války a v předvečer vzniku samostatného československého státu mimořádný a skutečně vřelý. Není bez zajímavosti, že první mimopražské uvedení Zíbrtovy dudácké besedy se konalo 18. listopadu 1917 v Měšťanské besedě v Plzni. Toto vystoupení Zíbrt sám označil za „začátek pouti naší družice dudácké“.
Po plzeňském uvedení následovaly Klatovy na pozvání dr. Karla Hostaše a dále Louny, od ledna 1918 Jičín, Kutná Hora, Kolín, Brno, Hradec Králové, Poděbrady, Tá­bor a dlouhá řada dalších míst.

Apoštolování

Ve zpětném pohledu Zíbrt přikládal své dudácké pouti značný význam: „Počítám k nejšťastnějším dnům svého života, kdy pod nevinnou rouškou dudácké muziky šířil jsem na bese­dách v Praze i po venkově, v Čechách, na Moravě, na Slovensku a ve Vídni, znalost minulosti české, národního vědomí, naději v budoucnost národa našeho. Zkusil jsem věru při tomto apoštolování dost a dost. Ale jezdili jsme rádi a všude nás rádi viděli a se zájmem, s nadšením nás poslouchali.“

Mnohem více podrobností o Zíbrtově dudácké pouti přinese přednáška Zdeňka Dudy a Petra Šťovíčka v rámci akce Dudy a dudáci v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech 27. února od 16 hodin.

Poslechněte si Špalíček lidových písní s pozvánkou na tuto akci!

Pozvánka k 15. ročníku muzikantského setkání
Spustit audio