Festivalová atmosféra – ta se musí zažít!

20. září 2017

Mrzí vás, že léto je pryč a s ním i hlavní sezóna folklorních festivalů a slavností? Máme pro vás dobrou zprávu: na několika folklorních festivalech v našem kraji jsme letos natáčeli a během měsíců září a října vám nabídneme výběr toho nejlepšího, co naše rozhlasové mikrofony na festivalových scénách zachytily. Dnes vás zveme k poslechu hned dvou dílů ohlédnutí za letošním 21. Mezinárodním folklorním festivalem CIOFF PLZEŇ 2017

21. ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ 2017 proběhl v Plzni a na dalších místech ve dnech 7. – 11. června 2017. Na hlavní festivalové scéně U Branky jsme natáčeli v sobotu 10. června „Večerní muzikantské dostaveníčko“ – pořad českých a zahraničních lidových muzika a zpěváků, který vznikl ve spolupráci s Národopisným muzeem Plzeňska. Zatímco v loňském roce se v rámci této spolupráce na plzeňské festivalové scéně představovaly vzácné, historické kroje Plzeňska z muzejních sbírek, letos se z muzejních depozitářů na denní světlo v rámci festivalu podívaly historické hudební nástroje.

Pastýřská trouba, mořská ulita i krátké housle – zapomenutá krása hudebních nástrojů z Plzeňska

Replika pastýřské trouby z konce 19. století, trouba proti mračnům z mořské ulity, historický klarinet, krátké housle z poloviny 19. století nebo dudy vyrobené v roce 1909 – všechny tyto vzácné hudební nástroje se podařilo během pořadu přímo na festivalové scéně rozeznít. Velkou zásluhu na tom má dudák, výrobce dud a opravář hudebních nástrojů Jaromír Konrády, který nástroje citlivě zrestauroval a dokázal jim po více než 100 letech vdechnout nový život.

Těrchovská muzika, cimbál nebo řecké rytmy?

Kromě historických hudebních nástrojů ze sbírek Národopisného muzea Plzeňska se během pořadu představily i lidové muziky zúčastněných souborů – konkrétně plzeňské muziky souborů Jiskra a Mladina, Cimbálová muzika Jaroslava Pavlíka doprovázející soubor Světlovan z Bojkovic, těrchovská muzika slovenského souboru Rozsutec ze Žiliny, lidová muzika souboru Zemplín, Michalovce, italská skupina Eco Tra T Torrioni, bretonští muzikanti souboru Cercle celtique Gwen Ha Du, muzika amerického souboru American Rhytm Folk Ensemble nebo řečtí muzikanti souboru Laografiki – Archeologiki Eteria Elassonas. Připomeňte si je díky záznamu v jedinečné festivalové atmosféře!

Důležité pojmy související s cestováním Ohlédnutí za 21. Mezinárodním folklorním festivalem CIOFF Plzeň 2017 (1. díl)
Postup při stornu zaplaceného zájezdu a ztráta radosti z dovolené Ohlédnutí za 21. Mezinárodním folklorním festivalem CIOFF Plzeň 2017 (2. díl)
Spustit audio