Filipojakubská noc se blíží, pozor na čarodějnice!

29. duben 2016

Filipojakubská noc z 30. dubna na 1. května mívala v lidové víře našich předků zvláštní místo. Věřilo se, že té noci provádějí své nejtemnější rejdy čarodějnice. Slétají se na kopcích a opuštěných místech a radí se, jak komu nejvíc uškodit…. Tato noc měla v sobě zvláštní magii a také babky kořenářky během ní vyrážely na léčivé byliny. V žádnou jinou dobu prý bylinky neměly silnější a léčivější moc.

Filipojakubské noci se na některých místech říkalo „Kouzelná bába“. Čarodějnice, o jejichž existenci naši předci nepochybovali, během ní údajně nejvíce čarovaly. Lidé tak ochranu proti jejich moci hledali v různých kouzlech a praktikách. A snažili se čarodějnicím vyhýbat nebo se proti nim alespoň co nejlépe chránit.

Kruh svěcenou křídou a tráva z devíti mezí

Na ochranu proti čarodějnicím se před filipojakubskou nocí světnice vykrápěly svěcenou vodou za předříkávání evangelia a stejně tak se kropily i ovocné stromy. Na práh domu i chléva lidé dávali drny se zabodaným trním. Na dveře se pak pro jistotu ještě psaly kříže nebo kola svěcenou křídou. Už ráno posledního dubna před východem slunce se trhala tráva na devíti mezích a dávala se krávám, aby jim čarodějnice „neudělaly“.

Pálení čarodějnic

Jakmile se v minulosti 30. dubna sešeřilo, bývalo zvykem, že chasa začala práskat biči – nejprve na dvoře, pak na návsi a postupovalo se až za ves, čímž se prý čarodějnice spolehlivě zahnaly. Práskání končívalo až po půlnoci, kdy byly reje čarodějnic největší.

Upalte ji!

Mladí ten den chodili po vsi v průvodu a nosili košťata a také slaměnou figuru na tyči, která představovala čarodějnici. Průvodem došli na kopec, kde postavili hranici a na ní se čarodějnice symbolicky upálila. Kolem ohně pak mladí divoce skákali a tancovali. A jak se všem ulevilo, když zakokrhal kohout a filipojakubská noc byla pryč! Nastal první máj, čas zamilovaných, stavěly se májky…ale to už je úplně jiná kapitola.

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný tajemné filipojakubské noci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.