Jana Slimáčka doprovází lidová písnička už 75 let

7. listopad 2014

Tři čtvrtiny století znamenají dobu úctyhodnou a obvykle nutí člověka k ohlédnutí i k bilancování. Zastavit se na chvíli, zhodnotit a cosi uzavírat - to se však s životními názory Jana Slimáčka neshoduje. Zřejmě proto, že pochází ze selské rodiny, která ho vychovávala ke skromnosti, svědomitosti a pilné práci.

Díky zpěvné mamince provázela lidová písnička Jana Slimáčka celý život. Každé ráno s ním vstávala a večer uléhala ke spánku. Byla mu radostí i smutkem, pomohla překonat kdejaké těžké chvíle. I proto v něm doutná stálá touha po rodné moravské hroudě.


Jan Slimáček (nar. 31. 7. 1939 v Kelči)
Hudební upravovatel, skladatel, redaktor a režisér
Po absolvování Vyšší hudební školy v Kroměříži (hra na flétnu a varhany) studoval na pražské Konzervatoři obor skladba (1959 – 1962), poté nastoupil jako učitel na hudební škole v Plzni. V roce 1967 byl přijatý do plzeňského studia tehdejšího Československého rozhlasu jako hudební režisér, od roku 1980 pracoval jako vedoucí hudební redakce. Je autorem více než 300 úprav lidových písní, které natočil Plzeňský lidový soubor a Malá muzika.

Čas od času se Jan Slimáček musí vydat z Plzně, kam odešel po absolutoriu pražské konzervatoře, do rodné Kelče. Jen tak trochu přivonět, popovídat si s lidmi, podívat se na hrob rodičů, prostě vrátit se domů. Svůj rodný kraj prý cítí z dálky mnohem líp a jasněji, než kdyby tam bydlel.

České písničky od moravského srdce

Hudební skladatel, režisér a několik let i vedoucí hudebního vysílání Českého rozhlasu Plzeň Jan Slimáček napsal přes tři stovky partitur lidových písní. Posluchači si je svého času oblíbili v pořadech „Hrají a zpívají Plzeňáci“, dodnes jim radost přináší ve Špalíčcích lidových písní.

Poslechněte si Špalíček lidových písní Zdeňka Bláhy věnovaný 75. narozeninám Jana Slimáčka!

autor: Zdeněk Bláha
Spustit audio