Jubilejní zpěváčci lidových písní v Rokycanech

16. březen 2016

Rokycanské soutěži ve zpěvu lidových písní je letos plné čtvrtstoletí. Za pětadvacet ročníků jí prošly stovky talentovaných dětí, z mnohých jsou dnes respektovaní zpěváci a muzikanti a z většiny rozhodně patrioti a milovníci tradiční kultury našeho kraje.

Od roku 1992 se v Rokycanech každoročně koná dětská Soutěž ve zpěvu lidových písní. Iniciátorkou jejího vzniku byla brzy po rozpadu celostátního systému soutěží tzv. zájmové umělecké činnosti zakladatelka rokycanských folklorních souborů Božena Auterská. V současné době má rokycanská soutěž status krajské postupové přehlídky. Není bez zajímavosti, že je vlastně o tři roky starší než samotné národní finále soutěže Zpěváček.

Rokycanský hudební svátek

Posláním soutěže je podpořit vztah dětí a mladých lidí k lidové písni a umožnit jim setkání a porovnání s našimi předními lidovými zpěváky, muzikanty a soubory. Během několika prvních ročníků byly stanoveny dodnes platné soutěžní podmínky.

Soutěží se ve čtyřech věkových kategoriích. Vyhlašovatelem je Klub tanečních souborů Rokytka ve spolupráci se Základní uměleckou školou v Rokycanech, za podpory Ministerstva kultury ČR. Organizaci soutěže po Boženě Auterské postupně převzali Alena Hirschová a Jana Frühaufová, dramaturgii koncertů a výběr povinných písní obstarává Zdeněk Vejvoda.

Hvězdná porota

Kolegium poroty tvoří relativně stálá sestava odborníků, zpěváků, muzikantů a vedoucích významných západočeských souborů. Nejčastěji zde v uplynulém dvacetiletí zasedali Věra a Zdeněk Bláhovi ze souboru Úsměv z Horní Břízy, Jiří a Anna Fišerovi z Prahy, Miroslav Šimandl a Michaela Vondráčková z plzeňské Jiskry, dále rokycanské sbormistryně Alena Vimrová a Jitka Pánková.

Opakovaně se v roli porotců účastnili také vynikající zpěváci bratři Jaroslav a Václav Švíkovi, charismatický lidový zpěvák Jiří Ica Pospíšil z Prahy, hudební skladatel Jaroslav Krček, plzeňští muzikanti Pavel Kantořík, Josef Fiala a Martin Kaplan a domažličtí Kamil Jindřich a Josef Kuneš. Hosty dalších ročníků byli folkloristé Marta Ulrychová z Plzně a Jiří Traxler z Prahy, dále Marta Pešková z Rokycan, Hana Metelková z Prahy, Dalibor Bárta z Třemošné či zpěváci Plzeňského lidového souboru a kapely Úsměv Michal Polcar, Václav Dolejš a Jana Kopřivová.

Lidová píseň zpátky do škol

Okruh zájemců za dvě desetiletí konání soutěže dokonce přesáhl hranice Plzeňského kraje. Pravidelně se zúčastňují mladí zpěváci z Rokycanska, Plzeňska, Domažlicka, Hořovicka, Sušicka či Prahy. Oproti prvním ročníkům, které byly obsazeny téměř výhradně členy dětských folklorních souborů, lze v posledních letech konstatovat mnohem větší zájem ze strany žáků a s nimi také učitelů základních a základních uměleckých škol. I to je jeden z důležitých výsledků působení soutěže, kdy lidová píseň, zde prezentovaná v interpretaci skutečných osobností, postupně v očích učitelů znovu získala ztracenou prestiž v hudebně-pedagogické práci.

Všichni jsou vítězi!

Z doprovodných muzik se kromě domácího Sluníčka a Malé muziky Rokytka opakovaně účastní Mladinka, Jiskřička a Plzeňáček z Plzně, Úslaváček ze Starého Plzence, Mráček z Mrákova, kapely ZUŠ z Domažlic a Chrástu. Ty jsou vítaným zpestřením podvečerního koncertu vítězů a jejich hostů, který je koncipován jako společné vystoupení zkušených účinkujících z řad odborné poroty a jejich mladých následovníků. V posledních letech navíc na koncertu přibylo i společné sborové zpívání povinných písní za doprovodu rokycanských dudáckých kapel.

Z vítězů minulých ročníků lze jmenovat sólistku kapely Úsměv a Konrádyho dudácké muziky Lenku Turníkovou, studenty oboru sólový zpěv pražské konzervatoři Josefa Štefana, Jakuba Ošmeru, „dudácké“ sourozenecké duo Patrik a Hynek Hradečtí, Přemysl Kouba z Chrástu, chodští zpěváci Václav Dufek, Marta Růžková, Barbora Balounová a Jaroslav Dolejš, sólistka rokycanského Sluníčka Simona Hudecová a řada dalších.

Význam jubilující rokycanské Soutěže ve zpěvu lidových písní pro rozvoj a předávání lidové zpěvnosti celého regionu je nesporný. Kromě motivace k hledání a tvůrčímu zpracování regionálního hudebního folkloru totiž přispívá ke skutečnému dialogu pěveckých a muzikantských generací.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.