Kolem Postřekova stromy sou…

28. listopad 2014

Letošní sezóna folklorních festivalů a slavností je už minulostí, proč si ji ale nepřipomenout díky snímkům, které pro jsme pro vás v létě natočili? Ohlédněte se s námi za pořadem „Postřekovský vokýnko“, který proběhl v rámci letošních Chodských slavností v Domažlicích. Národopisný soubor Postřekov u domažlických diváků opět zabodoval!


Národopisný soubor Postřekov
Jeden z nejstarších folklorních souborů v České republice (založený v roce 1933) je naprosto unikátní svým generačním přesahem – v souboru působí „mladý ha starý“ vedle sebe. Podstatou vystoupení Postřekováků je stále živá a dodnes udržovaná tradice horního Chodska. Důraz je kladený na původní kroje, které se v Postřekově stále aktivně nosí a to i mimo soubor. Živočišnost, přirozenost a temperament dívek a žen, který je v Postřekově vystihován slovem „těberná“, je vyvažován hrdostí a bujarostí postřekovských mužů pyšných na své kořeny. Taneční vystoupení je doprovázenou dudáckou kapelou „Sekáči“ v tradičním chodském složení: dudy, s-klarinet, b-klarinet, housle, basa.

„Postřekovský vokýnko“ se už stalo pravidelnou součástí programové nabídky Chodských slavností v Domažlicích. Patří k divácky oblíbeným pořadům, které se odehrávají na hlavní scéně na domažlickém náměstí. V letošním roce domažličtí diváci aplaudovali postřekovským tanečníkům a muzikantům 9. srpna. Sluneční paprsky krásného letního dne přitom jen dokreslovaly výbornou náladu a atmosféru, která vládla na jevišti i v hledišti.

Na Chodsku vod jara do zimy…

Tak zněl podtitulek letošního „Postřekovskýho vokýnka“, ve kterém Postřekovští ukázali, že na Chodsku se jednoduše zpívá po celý rok – a příležitost se vždycky najde. Ať už se jedná o masopustní veselí, posvícení anebo bály a taneční zábavy. A jak už to u postřekovského souboru bývá zvykem, s temperamentem sobě vlastní na jevišti skotačili „starý ha mladý“ dohromady. Radost se dívat! Velké finále v podobě snad nejznámější postřekovské písničky „Kolem Postřekova stromy sou…“ pak už spolu s Postřekovskými zpívalo a nadšeně vytleskávalo celé zaplněné domažlické náměstí.

Čtěte také

Poslechněte si Špalíček lidových písní Michaely Vondráčkové s výběrem snímků z pořadu „Postřekovský vokýnko“, který se uskutečnil v rámci letošních Chodských slavností v Domažlicích!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.