Konrádyho dudácká muzika se chystá do rozhlasu. A bude se slavit!

4. duben 2016

Známý chodský dudák, zpěvák a vypravěč Antonín Konrády z Domažlic v dubnu oslaví významné životní jubileum. Při této příležitosti se připravuje hodinový pořad v Českém rozhlasu Plzeň. Přijďte si poslechnout legendární „Konrádyovce“ z Domažlic a připojit se k oslavě jubilea nestárnoucího chodského dudáka Antonína Konrádyho!

Jubilant Antonín Konrady


Antonín Konrády hostem v našem vysílání!
Poslechněte si velký rozhovor, který s jubilantem připravila Michaela Vondráčková.

Antonín Konrády se narodil 26. dubna 1931 v Domažlicích, v letošním roce tedy oslaví neuvěřitelných 85 let. Pochází z muzikantské rodiny známé po několik generací především výrobou dud. V roce 1955 založil společně se Zdeňkem Bláhou vyhlášenou Konrádyho dudáckou muziku, ve které působí dodnes. Ovládá i hru na bicí nástroje včetně lidových „vozembouchu“ a „fanfrnochu“, které dokonce sám vyrábí. Jeho jméno dobře znají rozhlasoví posluchači z mnoha úspěšných nahrávek chodských lidových písní, je také oblíbeným a vyhledávaným vypravěčem chodských „poudaček“.

Antonín Konrady

Legendární „Konrádyovci“ z Domažlic kdo by je neznal!

Konrádyho dudácká muzika vznikla v roce 1955 a ve svém žánru patří mezi nejlepší v České republice. V plzeňském rozhlasovém studiu nahrála více než 600 chodských písniček a orchestrálních skladeb, bývala častým hostem Československé televize a natočila řadu hudebních nosičů. Konrádyho dudácká muzika je známá rovněž v zahraničí, vystupovala v mnoha státech Evropy. Muzika čerpá písně převážně z osmidílného Chodského zpěvníku sběratele a hudebního skladatele Jindřicha Jindřicha. Většinu úprav a vlastních skladeb vytvářel bývalý Es klarinetista Vladimír Baier.

V současné době hraje muzika ve stálém složení: Roman Kaas (Es klarinet), Vlastimil Konrády (B klarinet), Antonín Konrády (dudy a zpěv), Václav Švík (dudy a zpěv), Jaroslav Lucák (housle), Zdeněk Bláha (kontrabas), Ivana Červená a Lenka Turníková (zpěv), jako hosté se příležitostně připojují i další chodští zpěváci.

Veřejná rozhlasová nahrávka s Konrádyho dudáckou muzikou věnovaná životnímu jubileu Antonína Konrádyho proběhne ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň ve středu 13. dubna 2016 od 17:00 hod. Pořadem provází Michaela Vondráčková. Vstup je zdarma - do naplnění kapacity studia. Vstupenky se vydávají 2 hodiny před začátkem akce (tj. od 15:00 hod) v budově rozhlasu. Těšíme se na vás!

Spustit audio