Krajková ouška a pro nevěstu korunka – tak se zdobívaly ženy na Chotěšovsku

4. červenec 2016

Chotěšov je obec ležící v blízkosti Plzně, asi 18 km směrem na jih. Oblast Chotěšovska (součást národopisného regionu tzv. „širší Plzeňsko“) si dlouho zachovávala starobylý kroj, zřejmě i díky tomu, že zde byl ostrůvek německého etnika, kde se obecně déle držela oděvní tradice. Do oblasti, kde se nosil chotěšovský kroj, patří i obce Litice, Nýřany, Dobřany a Stod. Víte, jak chotěšovský kroj vypadal?

Asi nejzvláštnější součástí ženského chotěšovského kroje je sukně. Už na první pohled je zcela jiná než mají kroje ostatní – vrapovaná (skládaná) a ušitá z tmavé, vlněné látky. Zajímavostí je, že ve spodním lemu býval všitý motouz, takže sukně okolo nohou vytvářela velké vlny, které jí dávaly zvonový tvar. Košile bývala krátká z bílého plátna, s dlouhými tzv. „šunkovitými“ rukávy.

V zimě si ženy si oblékaly kabátky z bílého sukna nebo také krátké ovčí kožíšky s řemínkovou výšivkou. Chotěšovská sukně nebyla posazená v pase, ale byla posunutá výš, takže kabátky jsou na první pohled kratší. Okolo krku chotěšovské ženy nosily kašmírový nebo hedvábný šátek. I fěrtoch mohl být ušitý z červeného bavlněného šátku, s potištěnými pestrými květy.

Krajková „ouška“ a vínek s vyšívanými konci

Také na Chotěšovsku si vdané ženy vlasy (upravené do drdolu) skrývaly pod čepeček. Chotěšovský čepeček, měl ale zcela jiný tvar, než na jaký jsme zvyklí například u plzeňského kroje. Nejvýraznější jsou u něj tzv. „ouška“ s krajkami kolem obličeje. Vdané ženy si přes čepeček převazovaly ještě vínek s pestře vyšívanými konci a paličkovanou krajkou, který jinak náležel svobodným dívkám.

Korunka k čepení chotěšovské nevěsty z dracounových spirálek

Korunka jako pro princeznu…

K zvláštnostem chotěšovského kroje patří i jeden z nejkrásnějších doplňků – tzv. korunka pro nevěstu, která jinde na Plzeňsku nemá obdoby. Korunka bývala zhotovená z dracounových spirálek a zdobená lesklými foukanými perličkami. A tvar opravdu připomínal korunku princezen! Než si ale chotěšovská nevěsta korunku nasadila, musela být nejprve složitě učesána a do účesu se jí ještě vetkla mosazná jehlice. Nevěsta měla na hlavě i vínek z tmavé plátěné látky s vyšívanými konci. Jako celek působil chotěšovský kroj překrásně... Není škoda, že tak trochu upadl do zapomnění? Prohlédnout si ho můžete třeba v expozici Národopisného muzea Plzeňska.

autoři: Michaela Vondráčková , Marie Klečatská
Spustit audio