Ledecká dudácká muzika v Českém rozhlasu Plzeň

21. březen 2016

Temperamentní, veselá a plná výborných muzikantů – taková je Ledecká dudácká muzika, která byla hostem únorového natáčení pořadu „U muziky s Plzeňáky“. Pořad proběhl ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň a atmosféra byla báječná – vychutnejte si teď celý záznam!

Ledecká dudácká muzika vznikla v červnu 2000 ze dvou dudáckých kapel – kapely „Zámečtí dudáci“ (založena 1988) a „Plzeňské lidové muziky“. Název „Ledecká“ pochází z Ledců u Plzně, kde kapela začala zkoušet. Muzika už během svého působení zaznamenala úspěchy jak v Čechách, tak i v zahraničí, převážně v Německu (natáčení pro Bayern2Radio, Bayern1, německou televizi BR atd.).

Ledecká dudácká muzika v Českém rozhlasu Plzeň 1. díl Ledecká dudácká muzika v Českém rozhlasu Plzeň 1. díl
Ledecká dudácká muzika v Českém rozhlasu Plzeň 2. díl Ledecká dudácká muzika v Českém rozhlasu Plzeň 2. díl
 

V repertoáru Ledecké dudácké muziky jsou lidové písně převážně z Chodska, ale i z jiných míst naší republiky. Kapela vystupuje ve složení tzv. „velké dudácké muziky“. Kapelníkem je Libor Valečka (Es-klarinet, zpěv), ve studiu Českého rozhlasu Plzeň se dále představili Petr Valečka (B-klarinet, zpěv), Milan Brouček (housle, zpěv), Eva Kantnerová (dudy), Lída Leheňová (kontrabas, zpěv), Alena Bartošová (vozembouch, zpěv).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.