Mladistvé šedesátiny klatovského souboru Šumava

4. listopad 2016

Folklorní soubor Šumava z Klatov oslaví 11. listopadu šedesáté výročí svého založení. Na přípravě slavnostního koncertu s názvem Ke Klatovům vede cesta se podílely desítky současných i bývalých členů taneční, pěvecké a hudební složky.

Soubor vznikl v Klatovech v roce 1956, založili ho sběratelka lidových písní a tanců Jarmila Horejcová a kapelník Václav Kybic. První vedoucí pěvecké složky byla Drahomíra Hostýnková. Původním zřizovatelem souboru se stal závod Škoda Klatovy. Ve vedení se postupně vystřídali Dagmar Altmanová-Píchovcová, Zdeněk Valenta a Irena Valentová.

Členové souboru Šumava od svého založení sbírají, uchovávají a předávají lidové umění z oblasti Klatovska a Pošumaví. Zaměřují se lidové písně, tance, obřadní a výroční zvykosloví. Velkou měrou se podílejí na životě svého města, jsou dokonce nositeli „Ceny města Klatov“ za mimořádný kulturní přínos.

Na oslavu jubilea se chystají současní i bývalí členové

Současná vedoucí Denisa Valentová připomněla, že letošní jubilejní sezónu soubor Šumava zahájil už na začátku roku vydáním zdařilého svátečního kalendáře a vystoupením na klatovském městském plese s Českou besedou. V rámci 22. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu v Klatovech se prezentoval mimo jiné v komponovaném pořadu západočeských folklorních souborů. Vyvrcholením oslav bude koncert 11. listopadu.

V klatovském domě kultury se podle Denisy Valentové představí současní i bývalí členové taneční a pěvecké složky, současní i bývalí muzikanti a jako příslib do budoucna šikovné děti ze souboru Šumavánek. Začátek představení je v 19:30 hodin. Podrobné informace najdete na webu Souboru písní a tanců Šumava.

Pozvánka na oslavu 60. výročí klatovského Souboru písní a tanců Šumava

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.