Nebudem pořád tak maličký… 35 let dětského folklorního souboru Jiskřička z Plzně

20. listopad 2017

V letošním roce slaví dětský folklorní soubor Jiskřička z Plzně půlkulatých pětatřicet let od svého založení. Za tu dobu se v souboru vystřídalo několik generací malých tanečníků, muzikantů a zpěváků a řada z nich se lidovému tanci nebo muzice věnuje dodnes. Jiskřička už také procestovala řadu zemí – a všude rozdávala radost, úsměvy a dobrou náladu.

Dětský folklorní soubor Jiskřička (taneční složka) vznikla v roce 1982. U zrodu stála Vlasta Černá, ke které se později přidali sourozenci Martina a Libor Faitovi. Počet dětí v souboru postupně rostl, a tak se za pár let mohli tanečníci rozdělit na dvě složky - menší tanečníci ve věku 5-10 let a velcí tanečníci ve věku 10-16 let. K tanečníkům v roce 1986 přibyla i dětská muzika a v této podobě soubor úspěšně působí dodnes. Taneční skupiny dnes vedou Lenka Bajerová, Jitka Nejdlová, Jiří a Šárka Staškovi, ke kterým se občas přidávají i další pomocníci z dospělého souboru Jiskra. Muziku Jiskřičky vede Jana Bísková.

Čtěte také

My sme se k vám přišli ptáti, smíme – li tu zazpívati…

35 let v životě dětského folklorního souboru - to je 35 let tancování a hraní, kamarádství, vystoupení, zájezdů, zábavy, ale i pravidelných tréninků a zkoušek, bez kterých by to nešlo. Na každé vystoupení je potřeba se řádně připravit. A vychovat z malého předškoláčka šikovného tanečníka nebo muzikanta, který se s jistotou pohybuje po jevišti, to není jen tak! Jiskřička zpracovává folklor (lidovou muziku, tanec, zpěv i dětské hry) především z Plzeňska, Chodska a jižních Čech. Muzika Jiskřičky už natáčela i v Českém rozhlasu Plzeň a vydala CD s názvem „V tom našem mlejně“.

Za 35 let už dětský soubor Jiskřička z Plzně ušel dlouhou cestu a směle má nakročeno dál. Dnes už pravděpodobně nikdo nespočítá, kolik členů Jiskřičkou za celou její historii prošlo a kolika lidem soubor v dobrém ovlivnil celý život. Jisté je, že řada členů pokračuje v dospělém souboru Jiskra a následně pak třeba ještě i v „seniorském“ souboru Jiskra 58. A jak čas a život jde, kruh se uzavírá a bývalí členové Jiskřičky teď už do dětského souboru vodí své vlastní děti. A to je nejlepší zpráva – tradice se předává dál dalším generacím. Jiskřičce přejeme dobré vykročení do dalších let!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.