Nevyvedou vás z míry staré kuchařské míry?
Špetka soli, snítka rozmarýnu, mouka na zaprášení, ale také záklechtka nebo zápražka. Víte, co si přesně pod těmito pojmy z kuchyně našich babiček představit?
Vaření a příprava nejrůznějších pokrmů se v současné době těší veliké popularitě - snad na každém televizním kanálu můžeme sledovat kuchaře, kteří se ladně pohybují mezi prkénkem, pánvemi a sporákem. Co když se ale trochu ohlédneme do historie a kuchyní našich babiček - dokázali bychom ještě podle jejich receptů uvařit?
Suroviny bývají ve většině receptů uváděné přesně v gramech, dekagramech, mililitrech, centilitrech nebo litrech. Ale co taková špetka? Je to množství, které chytneme palcem a ukazováčkem. Na špičku nože je to obdobně malé množství, které se používá pro sypké suroviny. Jednoduše to, co se dá na špičku nože nabrat.
Hrst, snítka a „mouka na zaprášení“
A co se skrývá za pojmem hrst? Množství, které se vejde do polosevřené dlaně. Nebo snítka? Jde o přibližně deseticentimetrový kousek čerstvých bylinek například tymiánu nebo rozmarýnu, který vložíme k ostatním surovinám při vaření. Mouka na zaprášení? Té je tolik, abychom tenkou vrstvou lehce pokryli pokrm připravovaný v pánvi nebo kastrolu.
Záklechtka a zápražka
A něco záludnějšího závěrem: kuchařský termín našich babiček záklechtka a zápražka? Záklechtka je směs zahuštění polévek a omáček vyrobená z vody a hladké popř. polohrubé mouky. Na druhé straně zápražka je směs zahuštění pokrmů, která se připraví pražením mouky na suché pánvi bez tuku, zalévá se pak studenou vodou a rychle se míchá, aby se nevytvořily hrudky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Otepluje se a přitom nám mrznou stromy.‘ Na výkyvy teplot si musíme zvykat, říká Hruška z Akademie věd
-
Motiv střelce z filosofické fakulty nebyl ovlivněn duševní poruchou, potvrdila státní zástupkyně
-
Procházková: Feriho kauza ukázala, že soudy jsou empatičtější a politici nejsou nedotknutelní
-
Volejbalisté Českých Budějovic slaví mistrovský titul. Ve finále porazili Lvy Praha poměrem 3:1 na zápasy