Podzimní ohlédnutí za Karlovarským folklorním festivalem 2017

14. listopad 2017

Letošní letní sezóna folklorních festivalů je minulostí, ale proč si právě teď v klidu nevychutnat nahrávky pulsující festivalovou atmosférou? Pojďte si společně s námi připomenout letošní ročník Karlovarského folklorního festivalu, na kterém nechyběly naše rozhlasové mikrofony. Malé ohlédnutí vám nabízíme rovnou ve dvou dílech!

Karlovarský folklorní festival se v září tohoto roku konal už po dvaadvacáté. My jsme s naším přenosovým vozem zamířili k Lázeňskému hotelu Thermal, kde v sobotu 9. září proběhl festivalový Galaprogram - velká přehlídka všech festivalových účastníků. Celý večer na jevišti i v hledišti panovala skvělá atmosféra a diváci v zaplněném sále nešetřili potleskem.

Do Karlových Varů z Kapverd i z Mexika

Během večera se na jevišti vystřídala celá řada účinkujících z České republiky i ze zahraničí. Z domácích se představil folklorní soubor Dyleň z Karlových Varů, který je hlavním organizátorem festivalu, Jitřenka z Dolní Čermné, mužský pěvecký sbor Bratříčci s Cimbálovou muzikou Jaroslava Pavlíka z Bojkovic, rusínský soubor Skejušan z Chomutova, Nisanka z Jablonce nad Nisou nebo valašský soubor písní a tanců Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm.

Letošní karlovarský folklorní Galaprogram stál za to – vychutnejte si ho z našeho záznamu!

Bespečnost, nástrahy zájezdů a současné trendy Karlovarský folklorní festival 2017 - výběr ze záznamu Galaprogramu - I. část
Postup při stornu zaplaceného zájezdu a ztráta radosti z dovolené Karlovarský folklorní festival 2017 - výběr ze záznamu Galaprogramu - II. část

Na scéně Karlovarského folklorního festivalu se pravidelně představují i zahraniční hosté z mnohdy velmi vzdálených míst světa. K takovým letos patřila skupina Bawtuquinhas PBS & Baiyiambas, která přicestovala až z dalekých Kapverd. Nechyběl ale ani soubor z Turecka, hudební skupina z Petrohradského kulturního institutu z Ruska, slovenský soubor Kysučan, Čadca nebo mexický soubor z Mexico City, který se postaral o velké finále a diváky doslova zdvihl ze sedaček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.