Postřekovský masopust? Ten se musí zažít!

2. únor 2015

Hodně se o něm mluví, píše i vypráví. Postřekovský masopust se ale hlavně musí zažít! Masopustní veselí v Postřekově patří široko daleko k největším a nejznámějším a po celé dlouhé čtyři dny si při něm neodpočinete. Místní si už pravidelně na masopustní radovánky berou dovolenou, aby všechno stihli a o nic nepřišli.

V malebné obci na horním Chodsku - v Postřekově to začíná žít už začátkem února. Připravuje se tradiční „Postřekovský bál“, který letos proběhne už pojedenácté. Zajet si na něj můžete v sobotu 7. února ve 20:00 hod do postřekovského Hotelu U Nádraží. Celý večer bude vyhrávat dechová hudba Domažličanka a komu se nebude chtít jen tančit, určitě si rád zazpívá chodské písničky nebo se potěší pohledem na pestré chodské kroje. Vstup v kroji je vítaný, ale není podmínkou. A pozor – kroj si na Postřekovský bál můžete v Postřekově i vypůjčit!

Postřekovský bál je ale jen začátek oblíbeného únorového veselí. To pravé – masopustní – proběhne až o týden později. Od soboty 14. února až do až do úterka 17. února bude znít Postřekovem muzika, písničky, smích a o zábavu nebude nouze.

Obchůzky „divčat“ i „voráčů“

Masopust má v Postřekově velkou tradici a i v minulosti, kdy mezi lidmi nebylo moc peněz, chtěl se každý o masopustu bavit. Postřekovská stavení tak obcházela „divčata“ i chlapci – „voráčí“ (kteří pluhem symbolicky „přeorávali“ sníh, aby zajistili úrodu na příští rok) a vybírali na muziku. A že jí pak o masopustu bylo dost a dost!

Čtěte také

Maškarní bál, Kytičková zábava i Babský bál – na své si přijde každý

Každý den masopustního veselí v Postřekově má už svůj daný průběh. Letos jste na začátek masopustu do Postřekova zváni v sobotu 14. února. V Hotelu U Nádraží proběhne od 20:00 hod „Maškarní bál“, kam v masce může přijít úplně každý. Protože bál začíná průvodem masek, je potřeba, abyste v masce dorazili nejdéle v 19:45 a stihli se připravit.

Masopust v Postřekově

V neděli 15. února se pro změnu chystá oblíbená „Kytičková zábava“ – krojovaný průvod svobodné chasy vyráží v 16:00 od Hospody u Hadamů opět do Hotelu U Nádraží. Neméně oblíbený „Babský bál“, který dříve býval hlavně výsadou ženáčů, proběhne o den později – v pondělí 16. února od 19:00 hod na stejném místě a zváni jsou na něj už úplně všichni.

Už je konec masopustu, už je konec muziky…

V úterý 17. února celé masopustní veselí v Postřekově završí veliký a oblíbený maškarní průvod, na který se sjíždějí lidé a fotografové z celého okolí. Místní každým rokem překvapí originalitou a počtem masek v průvodu a přihlížející jen zřídka odejdou zcela bez úhony – za taškařice všeho druhu nebo pomalování od rozdováděných masek se ale nikdo nezlobí, k masopustu podobné žertíky prostě patří!

Maškarní průvod v úterý 17. února vyjde v 16:00 hodin od postřekovské tělocvičny, projde obcí a skončí na fotbalovém hřišti. A jak to s milým masopustem dopadne, asi tušíte. Stejně jako vloni, předloni i dlouhou řadu let před tím bude za své hříchy a nepravosti odsouzen k popravě. Podle pamětníků byl dříve jeho osud zpečetěn vhozením do vody a utopením, v posledních letech se však v Postřekově přistoupilo k potupné smrti oběšením za vydatného a hlasitého naříkání všech postřekovských „pozůstalých“.

Postřekovská sezpívaná vám prodlouží masopust

A ještě důležitá informace - chystáte se do Postřekova, chcete se i zapojit do masopustního průvodu, ale nejste si tak úplně jistí, že dobře ovládáte chodské písničky? Vyrazte na takzvanou „Sezpívanou“! Proběhne v pátek 13. února od 20:00 hod v postřekovské hospodě „ U Hadamů“. A rozhodně neváhejte - naučíte se nové písničky, strávíte příjemný večer s chodskými muzikanty a zpěváky a ještě si tak vlastně letošní masopust o jeden den prodloužíte!

Poslechněte si Špalíček lidových písní s pozvánkou na Postřekovský bál a masopustní veselí v Postřekově!

Konec masopustu v Postřekově:

Spustit audio