Pouťové zábavy na Plzeňsku

5. říjen 2016

Pouťové zábavy bývaly na Plzeňsku vítanou příležitostí pro šikovné muzikanty a velkým lákadlem pro tanečníky z širokého okolí. I když bylo smyslem poutí zbožné procesí na vyhlášené kultovní místo, k oslavám se odedávna družily i ryze světské prvky: muziky, kramářský prodej či oblíbené pouťové atrakce.

Poutní místa

Na Rokycansku byly v polovině 19. století oblíbené pouti do Liblína, Stupna, Chomle, Plané, Čivic, Hlohovic a Přívětic. Vyhlášeným poutním místem severního Plzeňska byla až do josefinských reforem Mariánská Týnice, procesí však mířila i do mnoha dalších míst regionu i daleko za jeho hranice. Je příznačné, že součástí nejvýznamnějšího poutního chrámu Panny Marie na Svaté Hoře u Příbrami byla zvláštní „plzeňská“ kaple.

Prokopské slavnosti na Lochotíně

V samotné Plzni byly navštěvované pouti do kostela sv. Jiří v Doubravce, okázalé průvody mládeže a spolků byly vypravovány také na svátky sv. Jana Nepomuckého, sv. Anny, sv. Bartoloměje a zvláště na Boží tělo. Také hornické prokopské slavnosti vrcholily taneční zábavou na lochotínské louce.

„Nejapné“ preludium?

Radnický učitel Josef Hylák zaznamenal průběh procesí o svátku Navštívení Panny Marie z Němčovic k radnické poutní kapli v 70. letech 19. století: „Je devět hodin. Přišli již i hudebníci a lid se též sešel. Matky přivedly družičky. Po nedlouhé modlitbě seřadí se průvod: za školními dětmi nesou dívky sošku mariánskou, za soškou kráčejí hudci, pak panny, potom mužští svobodní i ženatí i některé ženy. Těchto posledních bývá nemnoho, neboť dnes jsou hospodyně tuze zaměstnány kuchyní. Mezi jednotlivými slohami mariánské písně hrají hudci nějaké nejapné preludium.“

Augustin Němejc: Po pouti, 1931 (akvarel; repro Tetzeli 2011, s. 87)

Jak pouť skončí

Zápisky hudebního skladatele Jaroslava Bradáče zajímavým způsobem odkrývají motivaci lidových muzikantů v poutním průvodu: V procesí vykračoval i dudák, klarinetista nebo houslista tisknouce k tělu své inštrmenty. Oni totiž pamatovali věcí příštích. Věděli, jak pouť ukončí. Tušili, že cestou a zpěvem hrdlo vyschne, že bude třeba vyhledati hospody a tam žádati občerstvení.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.